Московски съд разпореди днес генерал-майор Иван Попов, срещу когото са

...
Московски съд разпореди днес генерал-майор Иван Попов, срещу когото са
Коментари Харесай

Руски съд пусна под домашен арест генерал, задържан по обвинение в крупна измама

Московски съд разпореди през днешния ден генерал-майор Иван Попов, против който са повдигнати обвинявания в крупна машинация, да бъде пуснат под домакински арест, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Решението съставлява поврат по отношение на мнението на съда отпреди единствено няколко седмици, когато магистратите отхвърлиха да освободят генерала от ареста.

Ген. Попов би трябвало да остане под домакински арест най-рано до 11 октомври, разпореди 235-и гарнизонен боен съд. Дотогава той ще обитава в апартамент в Москва, който е благосъстоятелност на негови родственици.

Попов беше пълководец на 58-ма гвардейска войска, само че беше арестуван през май, дружно с още няколко високопоставени военнослужещи, измежду които и някогашния заместник-министър на защитата Тимур Иванов - непосредствен помощник на тогавашния министър на защитата Сергей Шойгу. Някои от тези военни бяха упрекнати в искане на подкупи, а против Попов бяха повдигнати обвинявания за машинация в изключително огромни размери.

Руският президент Владимир Путин не назначи Шойгу за боен министър в новия си кабинет, който встъпи в служба на 12 май, а вместо това му даде поста секретар на Съвета за национална сигурност. Бившият министър на защитата беше необятно подложен на критика за неуспехите на Русия на бойното поле в Украйна. Лидерът на наемническата формация " Вагнер " Евгений Пригожин го упрекна в непросветеност и корупция и през юни 20223 година се разпалва с искане за отстраняването на Шойгу и началника на генералния щаб на съветските въоръжени сили Валерий Герасимов.

По-малко от месец откакто протестът на Пригожин не съумя, Попов беше отхвърлен от поста си. Той сподели, че се е оплакал на съветското военно командване от проблемите, с които се сблъскват войските му в Украйна и, че уволнението му е " подъл удар " в гърба им.

Частите на ген. Попов се биеха в Запорожка област в югоизточна Украйна, която в този момент отчасти е окупирана от съветските сили. Той беше уволнен един ден откакто командният пункт на 58-ма войска в окупирания град Бердянск беше ударен при украински удар, при който почина почитан военачалник.

Генералът е в ареста от 17 май. Според проверяващите той е отговорен за присвояването на над 1700 тона железни произведения, закупени от военно-гражданската администрация на Запорожка област като филантропична помощ през 2023 година Той е упрекнат в машинация и имитация на стойност малко над 1 млн. рубли. Според следствието Попов е работил като част от проведена група дружно с генерал-лейтенант Олег Цоков и предприемача Мойсеев. Цоков е погубен през лятото на 2023 година и е почетен посмъртно със званието Герой на Руската федерация. Делото против него е прекъснато посмъртно. Мойсеев е арестуван в център за авансово задържане

Адвокатите на Попов апелираха решението да остане в ареста, само че изгубиха. След това в относително рядко за съветската правосъдна система събитие, управляващите също подадоха молба за освобождение на Попов под домакински арест, само че настояването им в началото беше отхвърлено от 235-и гарнизонен боен съд. Разследващите подадоха до съда ново искане, което бе утвърдено през днешния ден.

Засега не е ясно какво е предиздвикало магистратите да трансформират позицията си във връзка с предварителното задържане на Попов, отбелязва АП.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР