Московски съд постанови репортерът на Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович да

...
Московски съд постанови репортерът на Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович да
Коментари Харесай

Русия удължи ареста на Гершкович – репортерът е зад решетките повече от година

Московски съд постанови репортерът на " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович да остане в пандиза по обвиняване в шпионаж най-малко до края на юни , оповестиха от съда, представени от АП.

32-годишният американски жител беше задържан в края на март 2023 година по време на репортерска командировка и прекара близо година зад решетките . Арестът му беше продължен до 30 юни.

Снимки от правосъдната зала, оповестени от правосъдните чиновници, демонстрират Гершкович, облечен в черна карирана риза, да се усмихва от стъклената ложа на обвинения.

Гершкович и неговият шеф отхвърлиха обвиняванията, а държавното управление на Съединени американски щати разгласи, че той е арестуван непозволено.

Арестът му в град Екатеринбург разтревожи публицистите в Русия, където управляващите не прецизират с какви доказателства разполагат, в случай че въобще разполагат с такива, в поддръжка на обвиняванията в шпионаж.

Гершкович е арестуван в московския затвор " Лефортово ", който е прочут с тежките си условия.

Посланикът на Съединени американски щати в Русия Лин Трейси участва на правосъдното съвещание във вторник и още веднъж съобщи, че " обвиняванията против Еван са изрично погрешни " .

" Те не са друго пояснение на събитията. Те са небивалица ", съобщи Трейси пред кореспонденти пред постройката на съда. " Няма никакво опрощение за продължаващото задържане на Еван и никакво пояснение за какво това, че Еван си прави работата като публицист, съставлява закононарушение. В случая на Еван не става въпрос за доказателства, обективен развой или господство на закона. Става дума за потребление на американски жители като пешки за реализиране на политически цели. "

Анализатори показват, че Москва може да употребява затворените американци като разменна монета в възходящото американско-руско напрежение по отношение на военната интервенция на Кремъл в Украйна. Поне двама американски жители, задържани в Русия през последните години - в това число звездата от WNBA Бритни Грийнър - са били разменени за руснаци, затворени в Съединени американски щати.

Гершкович е първият американски кореспондент, задържан по обвинявания в шпионаж в Русия от септември 1986 година, когато Комитет за Държавна сигурност (на СССР) арестува Никълъс Данилов, московски сътрудник на U.S. News and World Report. Данилов е освободен без обвиняване 20 дни по-късно в подмяна на чиновник на задачата на Съветския съюз в Организация на обединените нации, който е задържан от ФБР също по обвиняване в шпионаж.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР