Московската борса (търгуват се ценни книжа, финансови инструменти и валути),

...
Московската борса (търгуват се ценни книжа, финансови инструменти и валути),
Коментари Харесай

Заради санкциите на САЩ: Московската борса спира търговията с долари и евро, рублата пада

Московската борса (търгуват се скъпи бумаги, финансови принадлежности и валути), разгласи, че заради новите наказания на Съединени американски щати, стопира търговията с долари и евро от през днешния ден, 13 юни 2024 година.

На 12 юни Министерството на финансите на Съединени американски щати включи в санкционния лист Московската борса и обвързваните с нея Национален клирингов център и Националния депозитар.

Малко по-късно Централната банка на Русия посочи, че покупко-продажбите с долари и евро ще се правят на извънборсово равнище . Гражданите на страната ще могат да купуват и продават щатски долари и евро посредством банките.

Централната банка на Русия ще дефинира формалните курсове на $ и еврото към рублата въз основа на банковите доклади и информацията от цифровите платформи за извънборсова търговия. Средствата във валута по сметките и депозитите на жители и компании няма да бъдат наранени по никакъв метод, се прецизира в известие на Централната банка.

" Така създалата се все още обстановка, може да се назова " потрес " (за финансовите пазари в Русия) ", разяснява за " Комерсант " ситуацията съдружникът в адвокатска адвокатска фирма BGP Litigation, Сергей Гландин. По думите му, " никой в Русия не вярваше и не мислеше, че Московската борса ще бъде наранена от наказания, само че Съединените щати взеха решение да го създадат.

Разбира се, това ще засегне на първо място тези контрагенти, тези депозитари, които са част от веригата, включваща самата Московска борса, както и тези емитенти, които търгуват своите облигации и скъпи бумаги на борсата. Тоест в този момент те се постанова да създадат избор, и в случай че са свързани със западни юрисдикции, то е по-вероятно да изоставен Московската борса, опасявайки се от вторични наказания. "

Същевременно валутните курсове на $ и еврото се покачиха внезапно по отношение на рублата в московските клонове на някои банки , откакто американските управляващи постановиха блокиращи наказания на Московската борса и Националния клирингов център.

Така да вземем за пример, през вчерашния ден късно вечерта по данни на онлайн услугата Банки.ру, оптималната стойност за покупка на долари в брой в Москва беше закрепена в " Цифра Банк " на равнище 120 рубли/$, а на евро - в " Ренесанс Банк " на равнище 125,52 рубли/€.
 Руски икономисти: Не очаквайте скорошно подсилване на рублата
Руски икономисти: Не очаквайте скорошно подсилване на рублата

Курсът на $ ще бъде в диапазона 90-100 рубли до края на годината
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР