Московчанинът Дмитрий Федоров беше осъден на 10 дни затвор, след

...
Московчанинът Дмитрий Федоров беше осъден на 10 дни затвор, след
Коментари Харесай

Жител на Москва е осъден, след като написа в снега Не на войната

Московчанинът Дмитрий Федоров беше наказан на 10 дни затвор, откакто изписа в снега думите „ Не на войната “. За това заяви в сряда съветската работа на Радио Свобода, като цитира канала „ Внимание, вести “ в приложението Телеграм.

Новината идва на фона на продължаващата от февруари 2022 година война на Русия против Украйна . Оттогава Москва назовава нахлуването си в Украйна „ специфична военна интервенция “ и санкционира хората, които дефинират протичащото се там като война.

Сега Федоров е арестуван от полицията в центъра на Москва на излизане от парка „ Горки “. Мъжът е бил там, с цел да кара кънки, и е решил да напише „ Не на войната “ върху снега.

Заради това деяние Федоров е задържан. Въпреки изказванията си, че е съдействал изцяло на служителите на реда при ареста, мъжът е получил административен протокол за непокорство на полицията, както и за дискредитиране на съветската войска.

В съда Федоров е потвърдил, че има статут на човек с увреждане, само че това не е повлияло на решението за неговото наказване.

Критиката и самостоятелното отразяване на съветската инвазия в Украйна са на процедура криминализирани от Москва. Още от началото на военните дейности на 24 февруари 2022 година Русия не разрешава те да се назовават война.

През октомври съветската журналистка Марина Овсянникова на 8,5 години затвор, откакто през март 2022 година прекъсна новинарска емисия на „ Първи канал “ и сподели афиш с надпис „ Не на войната “. След това Овсянникова организира още няколко протестни акции, а след това напусна Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР