Мощно земетресение със сила 7,8 по Рихтер и поредица от

...
Мощно земетресение със сила 7,8 по Рихтер и поредица от
Коментари Харесай

7.8 по Рихтер: Най-силният трус от 100 г. порази Турция, много загинали и в Сирия

Мощно земетресение със мощ 7,8 по Рихтер и поредност от вторични земетресения раздрусаха югоизточна Турция, покрай границата със Сирия, заяви Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Епицентърът е на 27 км от двумилионния град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км. Най-малко 118 са починалите в Турция , над 500 са ранените и над 120 - разрушените здания. Сирия оповестява за над 100 жертви и над 200 ранени в три провинции - граничните Алепо и Латакия, на север, както и в Хама, в централната част на страната. Броят на починалите и разрушенията непрекъснато пораства.

Трусът е блъснал в 4:17 минути локално време . Епицентърът е покрай град Газиантеп на дълбочина от близо 18 километра. Турският център за незабавни случаи AFAD дефинира магнитуда на първия трус на 7,4 по Рихтер.

Земетресението беше последвано от десетки вторични земетресения, някои със мощ над 6 по скалата на Рихтер. В най-малко 10 града в Турция са регистрирани опустошения. В Диарбекир се срути огромен търговски център.

В страната е оповестено бедствено състояние от четвърта степен. 



На фрагменти в Анадолската организация се виждат съществено потърпевши и срутени здания в провинциите Кахраманмараш, Малатия, Диарбекир, Адана. Турските малките екрани демонстрират шокирани хора да стоят в снега по пижами и да гледат по какъв начин спасителите копаят из отломките на развалените домове.



Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу разгласи, че се приготвят товарни самолети за изпращане на съоръжение и филантропични доставки.



" Епицентърът на труса е покрай град Пазарджик в провинция Кахраманмараш. Засеганите са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е унищожителен. В момента всички валии са на място и извършват отговорностите си. Жандармерия, полиция, турски военни, избавителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички наранени региони в страната ", съобщи министърът.

В Туитър турският президент Реджеп Ердоган написа, че на мястото са изпратени избавителни екипи и всички институции са на крайник.

" Незабавно бяха изпратени избавителни екипи в засегнатите региони. Министерствата на вътрешните работи и на опазването на здравето, както и валийствата и всички други институции започнаха неотложно работа. "

 Снимка: АР/БТА

Местни медии оповестиха, че се е взривил газопровод и доста опустошение здания в региона на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди поданици. Турската енергийна компания " Боташ " обаче заяви, че няма вреди по тръбопроводите от земетресенията в Турция. В някои региони газоподаването е спряно като защитна мярка.

 Снимка: АР/БТА

В уеб страницата на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението, които го разказват като " мощно и ужасно ". Според някои " земята се е люляла към 40-50 секунди ". Сеизмичната интензивност в региона продължава, като досега са регистрирани над 20 вторични труса.

Сирийските държавни медии оповестиха, че огромен брой здания са се срутили в провинция Алепо, до момента в който източник от гражданската работа на Хама сподели, че няколко здания са се срутили там.

Хората в Дамаск и в ливанските градове Бейрут и Триполи  избягаха на улиците, с цел да се измъкнат от постройките си при положение, че се срутят, споделиха очевидци. Сирийската държавна телевизия заяви, че постройка покрай Латакия, на западния бряг на Сирия, се е срутила.

Проправителствените медии оповестиха, че няколко здания са се срутили отчасти в Хама, централна Сирия, като гражданска отбрана и пожарникари работят, с цел да извадят оживелите от руините.

Раед Ахмед, който оглавява Националния център за трусове в Сирия, сподели пред проправителственото радио, че това е " в исторически проект най-голямото земетресение, записано в историята на центъра ".

Трусове бяха усетени и в турската столица Анкара, на 460 км северозападно от епицентъра, и в Кипър, където полицията заяви, че няма вреди.

Към момента няма данни за потърпевши български жители след мощното земетресение в Югоизточна Турция, оповестиха от Министерство на външните работи. Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили съгласуваност с локалните управляващи, подържа се контакт и с представители на локалната изселническа общественост.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и управляващите показаха опасения, че е лишило живота на хиляди.  Последният огромен трус беше в Измир, само че това е още по-голямо - съпоставят го с огромния трус през 1999 година

Белият дом изрази съболезнования за починалите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън подреди да бъдат оценени опциите за финансова помощ за засегнатите от трусовете региони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР