Мощно земетресение с магнитуд от 7,3 по Рихтер удари Североизточна

...
Мощно земетресение с магнитуд от 7,3 по Рихтер удари Североизточна
Коментари Харесай

7,3 по Рихтер разтърси Североизточна Япония. Има опасност от цунами

Мощно земетресение с магнитуд от 7,3 по Рихтер удари Североизточна Япония в следобедните часове, съобщи организация Киодо. То е било регистрирано край основния японски остров Хоншу. Усетено е мощно и в Токио в продължение на към една минута. 

Епицентърът му е бил край префектура Фукушима, на дълбочина от към 60 километра под океанското дъно. Силата на труса обаче накара японската метеорологична организация да издаде предизвестие за заплаха от високи талази цунами за тихоокеанското крайбрежие на района. В префектурите Мияги и Фукушима се чакат цунами талази с височина до 1 метър, предава Българска телеграфна агенция.  И двете префектури бяха измежду най-силно засегнатите от апокалиптичния трус от 8,9 по Рихтер, раздрусал североизточото крайбрежие на Япония на 11 март, 2011 година. Той бе последван от унищожителна 10-метрова вълна цунами, довела и до тежката повреда в АЕЦ " Фукушима ".

Японската телевизия Ен Ейч Кей заяви, че след днешния земетръс незабавно е задействана инспекция дали не е зародила изключителна обстановка в АЕЦ „ Фукушима 1 “ и „ Фукушима 2 “. В канцеларията на премиера Фумио Кишида е основан спешен щаб.

Над 2 милиона семейства са останали без електричество, съобщи Франс прес. Малко по-късно международните информационни организации предадоха, че половин час след мощния земетръс през днешния ден е последвал още един мощен трус от 5,6 по Рихтер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР