Мощно земетресение с магнитуд 8.1 по Рихтер разтърси южните брегове

...
Мощно земетресение с магнитуд 8.1 по Рихтер разтърси южните брегове
Коментари Харесай

8.1 по Рихтер удари Мексико и предизвика цунами, има жертви

Мощно земетресение с магнитуд 8.1 по Рихтер раздруса южните крайбрежия на Мексико, умъртви минимум шестима души и провокира дребни талази цунами, които доведоха до провали по здания. В няколко квартала на столицата е прекратено електричеството. Прозорците на летището в Мексико сити са изпочупени, рухна кулоар в хотел в щата Оахака.

Епицентърът на мощния трус е в Тихия океан, на към 87 км югозападно от град Пихихяпан, а дълбочината му - 69.7 км, по данни на Геофизическия институт на Съединени американски щати (USGS).

Сградите се разклатиха тъкмо преди среднощ, всичко продължи към минута. В суматоха доста поданици на столицата Мексико избягаха на улиците по пижами, някои увити в чаршафи в хладната нощ, измежду воя на сирените и рева на деца, написа "Ройтерс ". Хеликоптери кръжаха във въздуха, търсейки опустошения.

Никога не съм бил на място, където земята се движи толкоз доста, показа пред Би Би Си ужасеният Луис Карлос Брисено.

Три от жертвите са от Чиапас, други двама са починали в щата Табаско. Президентът на Гватемала също заяви за жертва в страната му.

След първия мощен трус последваха 10-ина вторични със мощ сред 3.7 и 5.7.

Предупреждение за нови талази цунами остава в действие за Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Хондурас.

Това е най-силното земетресение в Мексико от 1985 година, когато мощен трус с магнитуд 8,1 погуби над 10 000 души.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР