Мощно земетресение и поредица от вторични трусове разтърсиха югоизточна Турция,

...
Мощно земетресение и поредица от вторични трусове разтърсиха югоизточна Турция,
Коментари Харесай

Трус от 7,8 по Рихтер край турско-сирийската граница, жертвите са стотици

Мощно земетресение и поредност от вторични земетресения раздрусаха югоизточна Турция, покрай границата със Сирия.

Над 170 жертвите на мощния трус със мощ 7.8 по Рихтер. Множество здания бяха сринати до основи, до момента в който хората още спят. В Турция е оповестена най-високата степен на паника - четвърта. Най-малко 111 жертви има и в прилежаща Сирия. Земетресението е усетено чак до Кипър и Египет.

Към момента няма данни за потърпевши български жители, .

Трусът е блъснал в 4:17 минути локално време. Епицентърът е покрай град Газиантеп на дълбочина от близо 7 километра. Земетресението беше последвано от десетки вторични земетресения, някои със мощ над 6 по скалата на Рихтер. В най-малко 10 града в Турция са регистрирани опустошения. В Диарбекир се срути огромен търговски център.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу разгласи, че се приготвят товарни самолети за изпращане на съоръжение и филантропични доставки.

" Епицентърът на труса е близо да град Пазарджик в провинция Кахраманмараш. Засеганите са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е унищожителен. В момента всички валии са на място и извършват отговорностите си. Жандармерия, полиция, турски военни, избавителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички наранени региони в страната ", съобщи министърът.







В Туитър турският президент Реджеп Ердоган написа, че на мястото са изпратени избавителни екипи и всички институции са на крайник.

" Незабавно бяха изпратени избавителни екипи в засегнатите региони. Министерствата на вътрешните работи и на опазването на здравето, както и валийствата и всички други институции започнаха неотложно работа. "

Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan)

Турската енергийна компания " Боташ " заяви, че няма вреди по тръбопроводите от земетресенията в Турция. В някои региони газоподаването е спряно като защитна мярка.

Белият дом изрази съболезнования за починалите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън подреди да бъдат оценени опциите за финансова помощ за засегнатите от трусовете региони.

Вижте и още в директното включване на Красимира Карабулуд от Турция в " Денят стартира "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР