Мощният тайфун Хагибис, който вече взе една жертва в Япония,

...
Мощният тайфун Хагибис, който вече взе една жертва в Япония,
Коментари Харесай

Мощният тайфун Хагибис се движи към Токио

Мощният ураган Хагибис, който към този момент взе една жертва в Япония, доближи японските крайбрежия и се движи към мегаполиса Токио, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

40-годишен водач е умрял, откакто плевел вятър безусловно изхвърлил колата му от пътя в прилежащата на Токио префектура Чиба, заяви ТАСС. В същия район четирима души са били ранени при сриването на къща. Над 750 000 семейства в Чиба са без ток.

Над 1600 вътрешни полета бяха анулирани. Ще бъдат анулирани и всички интернационалните полети, които бяха планувани тази нощ от летищата на Токио. Насрочените за през днешния ден квалификации от Формула 1 за Голямата премия на Япония, както и две срещи от Световното състезание по ръгби, на което страната е хазаин, бяха анулирани. Японският авто тръст Тойота реши да прекрати работа в три от заводите си - в префектури Фукуока, Мие и Гифу.

" Окото на тайфуна Хагибис доближи брега малко преди 19 ч. локално време (10 ч. по Гринуич) на полуостров Изу ", на стотина километра югозападно от Токио, заяви японската метеорологична организация.

Обявена е оптималната степен на заплаха и е издадена рекомендация за евакуация на 3,2 милиона души. Очаква се Хагибис да връхлети централна и източна Япония по здрач с пориви на ветровете, достигащи скорост от 216 км/час, заяви метеорологичната организация.

" Хагибис " значи " експедитивност " или " скорост " на един от езиците, говорени във Филипините, отбелязва Ройтерс. Националното метеорологично ръководство на Япония към този момент съпоставя приближаващия " Хагибис " с тайфуна " Ида ", който удари страната през 1958 година и лиши живота на над 1200 души. Японските метеоролози предизвестяват за огромна възможност от рекордни превалявания и риск от свлачища и разливи на реки. Местните поданици са призовани да вземат авансово съответните ограничения за сигурност и да не напущат домовете си.

Малко по-рано земетресение с магнитуд 5,7 бе записано в централна Япония. По данни на метеорологичната организация, представена от ТАСС, епицентърът е бил в Тихия океан, източно от префектура Тиба, на дълбочина 80 км. Не се оповестява за потърпевши или опустошения. За малко е имало предизвестие за цунами, само че то е било анулирано.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР