Мощни бури и градушки удариха различни части на страната този

...
Мощни бури и градушки удариха различни части на страната този
Коментари Харесай

Мощни бури и градушки удариха различни части на страната

Мощни стихии и градушки удариха разнообразни елементи на страната този следобяд. Нанесени са материални вреди на аграрни посеви, зеленчукови и овощни градини, тук-там бяха наводнени и изби на къщи.

Сериозна беше обстановката в Родопите, където градушката удари няколко обитаеми места.

Невиждана по мярка градушка удари Мадан. Ледените парчета късове там са по-големи от яйце.





Снимки: Мохамед Хабил

Силна стихия с градушка се изви и в Златоград и региона. За към 15 минути ледените парчета с размера на лешник засипаха града и по улиците се образува към 50 см ледена завивка. В Златоград не помнят такава градушка от повече от 20 години.

Градушка с големи ледени парчета унищожи и реколтата в смолянското село Неделино.



Градушка с размера на яйце нанесе тежки вреди в Чепеларе. Местните хора описват, че ледените парчета са унищожили от насажденията им. Овощните дървета са толкоз потърпевши, че от тях са останали единствено клони без листа и без плодове.









Силна стихия удари град Симитли. Силен вятър, градушка и дъжд наводниха улиците и дворовете на къщите. Нанесени са вреди и по инфраструктурата в Симитли и околните села. Градушката е била с размерите на бобено зърно и е нанесла вреди по дръвчета и лозници. От пожарната в Благоевград оповестиха, че има подадени сигнали за наводнени изби на къщи. Няма съществени материални вреди или потърпевши хора.







В София-област, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово, през днешния ден беше в действие втората степен за рисково време с код „ Оранжев”. Прогнозите са за краткотрайни интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки и през нощта против неделя. Очакваните местни количества дъжд са до 40-50 mm на кв. м.



Жълт код за проливни превалявания в 14 области от страната е в действие за на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР