Мощната зимна буря, връхлетяла САЩ, предизвиква минусови температури, проблеми в

...
Мощната зимна буря, връхлетяла САЩ, предизвиква минусови температури, проблеми в
Коментари Харесай

Повече от 240 милиона американци са засегнати от голямата зимна буря преди Коледа


Мощната зимна стихия, връхлетяла Съединени американски щати, провокира минусови температури, проблеми в превоза и в електроснабдяването в цялата страна в навечерието на коледните празници, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Условията са прекомерно рискови за пътувания, предизвестяват управляващите на фона на упованието милиони американци да поемат по пътищата и да изпълнят летищата по Коледа и Нова година.

Тази заран Националната метеорологична работа на Съединени американски щати заяви, че " повече от 240 милиона души на територията на страната (около 70 % от населението) са в обсега на предизвестията " за рисковото зимно време.

Оттам показват, че климатичният феномен се простира " от канадската граница до Рио Гранде на границата с Мексико " и от тихоокеанския бряг на северозапад до атлантическия на изток. Очаква се през днешния ден леденият фронт в Съединени американски щати да се ускори и да не отслабва през коледния уикенд. Заради неговата мощност метеорологичната работа в Бъфало, щата Ню Йорк, съобщи, че става дума " за стихия, каквато се случва един път на потомство ". 

По данни на профилирания уебсайт Флайтуеър тази заран са били анулирани над 3400 полета, като най-засегнати са летищата в Сиатъл, Ню Йорк, Детройт, Чикаго и Денвър, показва Асошиейтед прес.

" Моля ви, погледнете на тази стихия извънредно съществено ", прикани през вчерашния ден американският президент Джо Байдън. " Насърчавам всички да слушат предизвестията на локално равнище. Нещата са съществени ", добави той.

Особено мощно са наранени Средният Запад и регионът на Големите езера, където са паднали мъгли. В Големите равнини температурите наподобява ще паднат до минус 55 градуса по Целзий. В щата Минесота през днешния ден беше измерена температура от минус 38 градуса по Целзий. На места се чакат пориви на вятър, достигащи 80 км/ч, което поражда заплаха от падащи дървета и спирания на електроподаването.

Близо един милион американци са без електричество през днешния ден в югоизточните щати Джорджия, Северна Каролина, Тексас и Кънектикът, оповестяват от уеб страницата Пауъраутидж.

Щатът Оклахома беше връхлетян от зимната стихия още през вчерашния ден, което докара до гибелта на двама души на пътя.

" Ако има някакви положителни вести - те са, че бурята минава бързо през някои региони ", разяснява през днешния ден министъра на превоза на Съединени американски щати Пит Бутиджидж пред Ем Ес Ен Би Си, представен от Ройтерс. По думите му доста летища като това в Денвър " бързо ще си стъпят на краката ", а полетите в Чикаго може би ще се възобновят до края на деня.

Канада също се готви за " температури, извънредно ниски за сезона ", значителни снеговалежи, а в някои райони вероятно и дъждове, предизвикващи поледица.

Властите предложиха на жителите на канадския град Квебек " да са подготвени за изключителни обстановки и да си подготвят комплекти за незабавни случаи с питейна вода, храна, медикаменти, аптечка и джобно фенерче ".

Нараства броят на анулирани или закъсняващи полети от главното летище на страната в Торонто.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР