Мощната буря Фиона връхлетя източната част на Канада, предаде АФП.

...
Мощната буря Фиона връхлетя източната част на Канада, предаде АФП.
Коментари Харесай

Бурята Фиона връхлетя Източна Канада

Мощната стихия Фиона връхлетя източната част на Канада, съобщи Агенция Франс Прес. Пострадали са доста къщи, хиляди семейства са с прекратено електрозахранване.

Съобщава се за две дами, изчезнали в океана в Нюфаундленд. Едната е избавена от екипите за изключителни обстановки, само че другата към момента се търси.

Близо 500 000 домове са без ток в района. Бурята е повалила електропроводи и дървета, и е отнесла покриви на здания.

Според метеоролозите ветровете в засегнатите райони на Канада са достигнали до 130 км/час.

Военнослужещи от канадската войска ще бъдат изпратени да оказват помощ при оправянето с следствията от прекосяването на разрушителната стихия Фиона, отнесла цели къщи, откъснала покриви на здания и оставила на мрачно хиляди хора в провинциите по атлантическото крайбрежие на Канада, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на защитата Анита Ананд разгласи, че военните ще спомагат за разчистването на падналите дървета и отломките от разрушенията, провокирани от стихията, във възобновяване на транспортните връзки, както и във всичко останало, където биха могли да оказват помощ. Участието им в работите по отстраняването на вредите от бедствието ще продължи колкото е нужно, добави тя, само че не посочи какъв брой военнослужещи ще бъдат изпратени.

След като се придвижи от Карибите в северна посока като вихър, през вчерашния ден Фиона доближи Канада, към този момент като постртропически циклон. Засегнати от нея бяха канадските провинции Нова Скотия, Остров Принц Едуард, Нюфаундленд и Квебек, където тя донесе ураганни ветрове, мощни дъждове и големи талази.

Както бе обявено, на Карибите Фиона е предизвикала гибелта на най-малко пет души, само че към този момент няма данни за жертви и тежко потърпевши в Канада. Полицията заяви, че жена, която може да е била отнесена от придошли води, е изчезнала в град Шанел-Порт о Баск на южното крайбрежие на Нюфаундленд. В този град цели здания бяха завлечени в морето.

Полицията заяви, че ситуацията в 4000-ия Порт о Баск е бедствено. В града са зародили пожари поради къси съединения в електропреносната мрежа, има и наводнени жилищни здания.

След като стана явен размерът на разрушенията след бурята, министър председателят Джъстин Трюдо анулира визитата си в Япония, където щеше да участва на погребението на убития си някогашен японски сътрудник Шиндзо Абе.

" Виждаме фрагментите с разрушенията от Порт о Баск. Остров Принц Едуард понесе невиждани вреди от бурята. Тежко обиден е и остров Кейп Бретън ", съобщи Трюдо. " Има хора, чиито домове са разрушени, хора, които са доста обезпокоени - ще бъдем до вас. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР