Мощна буря връхлетя огромна територия от САЩ и Канада, прекъсвайки

...
Мощна буря връхлетя огромна територия от САЩ и Канада, прекъсвайки
Коментари Харесай

Мощна зимна буря в САЩ и Канада

Мощна стихия връхлетя голяма територия от Съединени американски щати и Канада, прекъсвайки електрозахранването на повече от 1,4 милиона домове и компании, спирайки хиляди самолетни полети и попарвайки очакванията за доставка на празнични дарове в последния миг.

В петък самолетните компании анулираха над 4400 в Съединени американски щати, откакто мощната зимна стихия попречи на работата на летищата в Съединените щати и разочарова хиляди пътуващи за коледните празници, съобщи Ройтерс.
Отмяната последва близо 2700 анулирани полета в четвъртък, съгласно уеб страницата за следене на полети FlightAware.
Пътническият железопътен превоз „ Амтрак “ също анулира десетки влакове през Коледа, прекъсвайки ваканционните пътувания на хиляди американци.
Федералната авиационна администрация (FAA) наложи наложително приземяване на самолетите или закъснение за топене на редица летища в Съединени американски щати заради зимното време..
Министърът на превоза Пийт Бутиджидж сподели пред CNN, че американската авиационна система „ работи под голямо напрежение “ и две разнообразни стихии и мощни ветрове засягат летищата в страната.
Около 10% от полетите в Съединени американски щати са били анулирани в четвъртък, сподели Бутиджидж.
44% от заминаващите полети на интернационалното летище Сиатъл-Такома бяха анулирани, както и повече от 40% от заминаващите полети в Детройт, 60% в Портланд, 34% от летище „ Ла Гуардия “ (LaGuardia) в Ню Йорк, 27% в Бостън и 21% от чикагското летище „ О’Хеър “.

Други 5500 полета в Съединени американски щати бяха отсрочени в петък – в това число повече от една пета от тези, осъществявани от American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines и Southwest Airlines.
Southwest анулира 889 полета в петък, повече от една пета от всички постоянни полети, до момента в който Alaska Airlines анулира 359, или 46%, от своите полети.
Зимната стихия в няколко щата, съпроводена със смъртоносни температури, мощни ветрове и изобилен сняг, остави над 1,5 милиона клиенти без електричество към петък на обяд.

Лошото време, в това число най-студената Коледа от десетилетия за елементи от страната, е огромно тестване за това, което мнозина разказват като остаряла електрическа мрежа, която е била подценявана прекомерно дълго.
Разрушителните ветрове стопираха тока на над 1,5 милиона клиенти, разпростряли се от Тексас до Нова Англия, съгласно уеб страницата PowerOutage.US.
Над 150 000 клиенти са били без осветяване и евентуално отопление в Северна Каролина и над 102 000 са били без ток в доста по-студения Кънектикът, се споделя още в уеб страницата. Прекъсванията на електрозахранването обгръщат повече от 25 щата – от Мейн до Тексас.

В петък мощни ветрове, мразовит дъжд и изобилен снеговалеж затвориха учебни заведения, прекъснаха електрозахранването в домовете и анулираха полети и в Канада, защото мощна зимна стихия връхлетя цялата страна, което накара управляващите да предупредят хората да останат на закрито заради влошаващите се условия.

Бурята е обвързвана със същата мразовита метеорологична система, която обхвана огромна част от Съединените щати преди коледния празничен уикенд, осуетявайки проектите за пътешестване и оставяйки повече от милион домове и компании без електричество.

Очаква се бурята да засегне към две трети от всички канадци, до момента в който се движи през двете най-населени провинции на Канада, Онтарио и Квебек, към Атлантическа Канада, сподели метеорологът от Environment Canada Стив Флисфедер.
Въпреки че има доста сняг и ниски температури, бурята е забележителна най-много със своя размер и скорост.
Предупрежденията за сняг, вихрушка, заледяване и наводнения се простират в централните и източните елементи на Съединени американски щати, северните им околности и дълбокия юг, както и в Канада. Бързото напредване на бурята през континента предизвиква внезапни температурни съмнения.

Повече от 200 милиона американци – към 60% от Съединени американски щати – са били под някаква форма на предизвестие за зимно време в петък, съгласно Националната метеорологична работа. Обилен сняг ще покрие региона на Големите езера и елементи от северен Ню Йорк и Нова Англия, със мощен мраз след фронт, който в този момент настава към Пенсилвания и Апалачите.
„ Това е стихия, която се среща на 20 до 30 години “, сподели Рич Ото, синоптик в Центъра за прогнозиране на времето на Съединени американски щати.
Бурята се ускори, до момента в който минава на изток, с цел да доближи статуса на така наречен „ бомбен циклон “ – когато централното му налягане бързо спада – и в този момент е съсредоточена над югозападно Онтарио в Канада. Канадците се оправят със личните си несгоди при пътешестване и спирания на електрозахранването заради неприятното време, в това число анулирани полети на най-натоварените летища в страната.

Бурята сътвори „ обилни разстройства “ и в центровете на FedEx Express в Мемфис и Индианаполис, евентуално забавяйки идването на ваканционните пакети за Коледа, се споделя в изказване на компания за доставки.

Най-лошите спирания на електрозахранването в петък следобяд са били в Северна Каролина, Вирджиния, Тенеси, Ню Йорк и Мейн съгласно PowerOutage.us, който наблюдава уебсайтовете на комуналните услуги. Броят на домовете в тъмното е податлив да пораства, защото бурята и гневните й ветрове се придвижват по-на изток.

В Тексас, където студеният вятър смъкна температурите до едноцифрени стойности в някои региони, жителите задействаха нагревателните устройства толкоз доста, че ел. мрежата на щата сложи връх за потребление на електрическа енергия през зимата.
Студът също по този начин спря повече от 1,6 милиона барела дневно потенциал за пречистване на нефт в щата и принуди двете най-големи рафинерии в Съединени американски щати – Motiva Port Arthur и Marathon Galveston Bay – да спрат да създават.
В щата Ню Йорк бурята пък докара до крайбрежни наводнения до 3 фута по продължение на Лонг Айлънд, до момента в който ледът и мощните ветрове затвориха пътищата в и към Бъфало, както и летището на града. Губернаторът Кати Хочул прикани хората в щата да преживеят бурята вкъщи и да стоят надалеч от пътищата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР