Мощна буря с пориви на вятъра на места до 160

...
Мощна буря с пориви на вятъра на места до 160
Коментари Харесай

Бурята Елинор удари Западна Европа. Иде ли към България?

Мощна стихия с пориви напразно тук-там до 160 километра в час връхлетя Западна Европа, съобщи Асошиейтед прес. Един човек е умрял, а минимум петнадесет души бяха ранени във Франция. В Швейцария пострадаха няколко индивида.

Бурята " Елинор " докара до транспортен безпорядък в редица страни, аргументи дерайлиране на влакове в Швейцария и Германия и остави стотици хиляди семейства във Франция, Швейцария, Ирландия и Англия без електричество.

Жертвата на бурята е скиор във Френските Алпи, който бил ударен от повалено от вятъра дърво в Морийо, в департамента От Савоа.Няколко души бяха ранени, когато трен бе безусловно издухан от релсите край град Ленк, южно от швейцарската столица Берн.

В Западна Германия трен дерайлира покрай Люнен, откакто се удари в повалено от вятъра дърво на релсите. При този случай няма ранени.

Бурята стана причина за анулация на полети в Цюрих и Базел, в Швейцария. Камион се прекатурна на автомагистрала поради ветровете. Хиляди семейства в региона на езерото Цюрих останаха без ток.

В Англия бурята донесе светкавици и градушка. На три огромни автомагистрали трафикът бе прекратен поради преобърнали се коли. Затворени за придвижване бяха и някои мостове. Големите талази срутиха отчасти стена на пристанището на Корнуол и предизвикаха наводняване.

Десетки хиляди семейства в Ирландия и Англия останаха без ток. Главната английска метеорологична работа съобщи, че в графство Къмбрия, на 450 км северозападно от Лондон, поривите напразно достигнали тази заран, когато бурята била във върховата си точка, до към 160 км/ч.

Бурята порази и Северна Франция, където скоростта напразно доближи 145 километра в час. Заради поривите напразно в Париж пък Айфеловата кула бе затворена за гости.

Елинор е четвъртата стихия, която връхлита Франция от началото на декември, след Ана Бруно и Кармен, напомня Агенция Франс Прес.

В Германия автомагистрали край Дуисбург и Юлих бяха отчасти блокирани поради паднали дървета и наводнения. Зоопарковете в Мюнхен и Аугсбург в Бавария бяха затворени за деня. Заради бурята бе прекратено придвижването и на влака до най-високата планина в Германия, Цугшпице.

В прилежаща Австрия поради бурята бе анулирано съревнование по ски скокове. В Холандия бурята наруши трафика на летище Схипхол край Амстердам. Много полети бяха анулирани или отсрочени. В Белгия стихията аргументи материални вреди.

Накъде се движи бурята „ Елинор” и допустимо ли е да засегна и България? За благополучие бурята ще остане надалеч, на север от България, и при нас резултатът ще се изрази в доста слаби превалявания от дъжд и сняг тази нощ и на следващия ден тук-там в Западна и Централна България. Нямаме мотив да се тормозим и за скоростта на ветровете у нас, защото надали вятърът ще надвиши 40-50 км в час.

тагове стихия Западна Европа Елинор България  Бурята  Бурята
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР