Моряци от потъналия крайцер Москва се свързват с роднини и

...
Моряци от потъналия крайцер Москва се свързват с роднини и
Коментари Харесай

Моряци от крайцера Москва: Беше страшно, много са с откъснати крайници или загинали

Моряци от потъналия крайцер " Москва " се свързват с родственици и описват своите истории. " Новая газета. Europe " разгласява една от тях.

На 14 април съветското Министерство на защитата заяви за потъването на ракетния крайцер " Москва ". Флагманът на Черноморския флот бе един от най-легендарните съветски кораби по време на войната с Украйна. Според формалната версия боеприпасите на " Москва " се взривяват, моряците са евакуирани, а крайцерът резервира плаваемостта си, само че потъва, до момента в който е влачен към Севастопол. Украинската страна обаче оповестява, че корабът е изумен от ракети " Нептун " с обхват на деяние до 280 км. Според Sky News " Москва " се е намирала на 46 км от украинския остров Змийски, когато ракетата го е улучила.

Руските медии, най-много официозните и проправителствените, към този момент единствено оплакват загубата на самия флагман, а информацията за починалите моряци остава скрита. Министерството на защитата първо заяви за " цялостна евакуация ", а по-късно единствено за " евакуация " на екипажа, само че не загатна за жертвите.

" Новая газета. Европа " - електронно издание, основано от публицисти на закрития поради военната цензура едноименен вестник - разгласява роман на майката на моряк от милионен съветски град. Синът ѝ е един от оживелите и се свързва с майка си на 15 април, ден откакто крайцерът е погубен:

" Синът ми сподели, че крайцерът е ударен откъм сушата, откъм украинската страна. Пожарът нямаше да възникне просто ей по този начин. Има починали, има ранени, има изчезнали. Синът ми се обади, когато им дадоха телефони. Техните документите и персоналните им телефони са останали на крайцера. Той ми се обади и плачеше от видяното. Било е ужасно. Ясно е, че не всички са оживели. Те са се опитвали със свои сили да потушат пожара, откакто крайцерът е ударен от три ракети " Нептун " (според Киев са попаднали единствено две ракети - бел. ред.). Аз, като майка, дори не знам какви думи да употребявам. Просто съм щастлива, че синът ми ми се обади и че е жив и здрав.

Не желая да го оповестявам обществено, тъй като ще разкрия сина си (историята се разгласява анонимно със единодушието на дамата - бел. ред.). Те подписаха съглашение за неразкриване на информация, преди да се качат на крайцера. Трябва да схванеш и мен, опасявам се. Много е ужасно. Страшно е и не знам по какъв начин да дочакам сина си. Той има да служи по-малко от *** (продължителността на службата на моряка е отстранена от съображения за сигурност а майката).

Загинали са към четиридесет души. Няколко са изчезнали. И има ужасно доста ранени.

" Ранените са най-вече с откъснати крака, тъй като имаше детонации и детонации на кораба и от ударите с ракети. Когато синът ми ми се обади на петнадесети, той плачеше. Той сподели: " Мамо, в никакъв случай не съм мислил, че в по принцип спокойно мирно време ще се забъркам в такава кланица. Дори няма да ви опиша в детайлности какво видях. Толкова е ужасно. "

Не знам по какъв начин да оцелея, по какъв начин да дочакам сина си да довърши службата си. Моля ви, разберете ме вярно. Аз като майка... Просто... Ужасно е. И медиите, разбираемо, не приказват за всички детайлности. Защо? Защото Министерството на защитата не желае да си признае поразяването с ракета от страна на Украйна. Тя не желае да признае, че този крайцер е бил разрушен ".

Журналисти от проверяващия план " Схеми " на Радио " Свобода " откриха обява в " Одноклассники " за гибелта на 41-годишния мичман Иван Вахрушев. Той е служил като електротехник.

27 членове на екипажа на крайцера " Москва " са изчезнали.

Съпругата му Варвара Вахрушева удостоверява пред изданието, че морякът е умрял вследствие на корабокрушението на " Москва ". Тя споделя, че гибелта на военния офицер ѝ е била обявена от " командири " следобеда на 14 април. Вахрушева оповестява също, че 27 членове на екипажа на крайцера " Москва " са изчезнали.

Радио " Свобода " обръща внимание и на обява на потребителя Дмитрий Шкребц в обществената мрежа VK.

Мъжът споделя, че синът му Егор Шкребец, който е наборен боец, е разгласен за липсващ след потъването на крайцера " Москва ".

" Синът ми, Егор Дмитриевич Шкребец, беше свикан за наборна военна работа в град Ялта на 2 юли 2021 година Беше разпределен в Севастопол, а след новобранско образование постъпи на работа на флагманския транспортен съд на Черноморския флот - ракетния крайцер " Москва " -на служба " корабен готвач ", в службата по доставяне. През нощта на 13.04 - 14.04 се случва нещастието бе обявено, че целият екипаж е евакуиран. Това е неистина! Безсрамна и цинична неистина! Синът ми, наборен боец, както ми оповестиха командири на крайцера " Москва ", не е включен в листата на убитите и ранените, а в листата на изчезналите. Редник, наборен боец, който не е трябвало да взе участие в бойни дейности, е в листата на безследно изчезналите ", написа мъжът.



През декември 2021 година вестникът на Балтийския флот " Пазител на Балтийския флот " в действителност написа за Егор Шкребец, корабен готвач на крайцера " Москва ", който е учил за готвач в Ялта.

На 13 април украинските управляващи оповестиха, че са нанесли удар с ракети " Нептун " по ракетния крайцер " Москва ", флагман на съветския Черноморски флот. Олексий Арестович, консултант на ръководителя на украинската президентска канцелария, съобщи, че съветският транспортен съд е прикривал от въздуха Херсонската група на своите войски. До сутринта съветското Министерство на защитата удостовери детонацията на крайцера, само че съобщи, че тя се е случила " заради пожар ", при който са се взривили муниции. От министерството оповестиха, че " Москва " " остава на повърхността " и че екипажът е бил евакуиран до корабите на Черноморския флот в региона. Вечерта на 14 април министерството заяви, че крайцерът е потопен. Според министерството това се е случило, когато корабът е бил влачен до крайното си пристанище в бурни условия заради щета на корпуса, " породена от пожар при експлозия на муниции ". Руските управляващи не прецизират дали някой е умрял при случая.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков заяви, че не се възнамерява в близко бъдеще Владимир Путин да организира среща за потъването на крайцера и няма да посещава Севастопол или други райони. Установяването на аргументите за случилото се с " Москва " е " прерогатив на военните ", увери Песков.

В петък в Севастопол се състоя прощална гала с крайцера " Москва ", на която беше поднесен погребален венец с надпис " за кораба и моряците ", означиха кореспонденти на Би Би Си.

Евакуация?

На 16 април Министерството на защитата разгласява и видеоклип с екипажа на крайцера " Москва " строен на плац. На първите фрагменти от видеото се вижда командирът на крайцера Антон Куприн. Украинските медии оповестиха, че той е бил погубен. Освен това Службата за държавна сигурност на Украйна оповестява, че съветските военни не са съумели да изтеглят екипажа на кораба, откакто той е бил улучен от две ракети " Нептун ".

Във видеото се вижда и по какъв начин главнокомандващият на Военноморски сили Николай Евменов се среща с екипажа. Той декларира, че " персоналният състав на крайцера " Москва " се намира в основния пункт за базиране - града-герой Севастопол " и че военнослужещите ще бъдат освободени от работа сред май и юли.

Още през 2017 година съветското Министерство на защитата съобщи, че ще се откаже от потреблението на наборни бойци на корабите и ще ги остави единствено за логистиката, защото " за един наборник, който е постъпил в армията единствено за една година, би било проблематично да ръководи комплицирани електронни системи ".



На видеото, оповестено от Министерството на защитата, към 100-150 моряци стоят в строя пред адмирал Евменов. Сред тях има мичмани и старши офицери, само че забележителна част от тях са елементарни моряци с празни пагони (редници бел. ред.), евентуално наборници. Не е известно какъв брой от тях фактически са част от екипажа. През другите години екипажът на крайцера " Москва " се състои от 416-510 души. Руските управляващи не изясняват за какво в строя показан на видеото няма други членове на екипажа в редиците.

Освен това първата част на видеото с групировката на моряците от " Москва " е оповестена без тон. Може да се допусна, че в този миг командирите на частите оповестяват данни за броя на хората в редиците и оттеглените.

Превод и редакция Георги Ангелов, offnews.bg
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР