Морското дъно на планетата е осеяно с около 14 милиона

...
Морското дъно на планетата е осеяно с около 14 милиона
Коментари Харесай

Морското дъно е осеяно с 14 милиона тона микропластмаса

Морското дъно на планетата е осеяно с към 14 милиона тона микропластмаса от разлагането на големите количества боклуци, които се озовават в океаните всяка година, съобщи Франс прес, базирайки се на Австралийската организация за научни и промишлени проучвания (CSIRO).

Количеството на дребните замърсители е 25 пъти по-голямо спрямо регистрираното в предходни проучвания, предава Българска телеграфна агенция.

За задачите на изследването експертите от CSIRO са употребявали подводен робот, който е взел проби от места, ситуирани край южното крайбрежие на Австралия на дълбочина до 3000 метра.

"Проучването ни демонстрира, че океанските дълбини са отходна яма за микропластмаса. Бяхме изумени да открием огромни количества пластмасови микрочастици на толкоз отдалечено място ", споделя Дениз Хардести от изследователския екип.

Според учените, разгласили резултатите от проучването си в сп. "Frontiers in Marine Science ", в регионите, където има повече плаващи боклуци, нормално и фрагментите от микропластмаса на морското дъно са повече.

"Резултатите от изследването демонстрират, че микропластмасата в действителност потъва на дъното на океана ", отбелязва ръководителката му Джъстин Барет.

Изследователите насочат апел за незабавни дейности за да се откри решение на казуса със замърсяването на океаните с пластмаса, който визира екосистемите, дивата природа и човешкото здраве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР