Морските водорасли могат да правят почти всичко - от съхраняването

...
Морските водорасли могат да правят почти всичко - от съхраняването
Коментари Харесай

Терапия против стареене: Екстракти от кафяви водорасли повишават колагена в кожата

Морските водорасли могат да вършат съвсем всичко - от съхраняването на тонове въглерод до производството на биогорива и възобновими пластмаси - и всичко това, до момента в който поддържат крайбрежни екосистеми и изхранват общности. Като прибавим към това и евентуалните им свойства за укрепване на рани и вероятните резултати срещу стареене, не е чудно, че промишлеността за развъждане на водорасли процъфтява.

Лабораторни опити, основани на сходни на човешката кожа кафези, разкриват, че екстракти от кафяви водорасли могат да подтиснат реакции, свързани със стареенето на кожата, и да покачат равнищата на колаген.

" Открихме, че екстрактите от южноавстралийски кафяви водорасли имат голям капацитет да бъдат употребявани за закъснение на резултатите от стареенето на кожата ", показва Уей Джан, биохимичен инженер в университета " Флиндърс " в Аделаида.

Екологичното значение на водораслите и значимостта им като източник на храна не може да бъде подценявано, пише Science Alert.

В ново изследване са измерени равнищата на колаген в хранителната среда на клетъчни линии на човешка кожа, отглеждани в пластмасови съдове и третирани с прахообразни морски водорасли.

Кафявите морски водорасли Ecklonia radiata, Cystophora moniliformis и Cystophora siliquosa бяха подложени на редица проби и разбори. Двата типа Cystophora подтикнаха лабораторно отгледаните клетъчни линии да създават повече колаген - един от двата протеина, които придават на младата кожа прохлада. Тестовете не демонстрират признаци, че производството на втория протеин - еластин, е било наранено.

Изследователите също по този начин тестват водораслите на прахуляк в химически смеси, с цел да оценят резултата им върху гликирането на протеините - естествена реакция, включваща протеини и захари, при която се получават артикули, които се натрупват в стареещата кожа.

Cystophora moniliformis и Cystophora siliquosa потискат интензивността на гликирането в тези обикновени опити.

Учените са изследвали гликирането и преди, а изследванията са посочили ниска успеваемост и даже някои нежелани странични резултати при по-късни тествания.

Australian Seaweed Boosts Collagen Levels in Human-Like Skin Cells in The Lab
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
" Досега антигликационните сътрудници не са били задоволително мощни, с цел да окажат огромно въздействие върху битката със стареенето. Нашето изобретение е в действителност вълнуващо, защото виждаме капацитет за създаване на по-силни антигликационни екстракти от кафяви морски водорасли ", споделя Джан.

Ако откривателите съумеят да разработят безвреден артикул, ще са нужни рандомизирани клинични изпитвания, с цел да се ревизират прецизно хипотетичните изгоди от екстрактите от морски водорасли и да се подсигурява тяхната сигурност.

Резултатите от тези изследвания могат да покажат, че добавките от водорасли не постоянно са толкоз ефикасни, колкото се чака.

Например, екстракти от морски водорасли са били тествани като хранителна добавка за хора с възпалителни кожни болести. Само при дребна част от участниците е следено усъвършенстване на положението, което може да се дължи на други диетични фактори, които откривателите не са могли да управляват.

Предишни изследвания демонстрират, че изискванията, при които се отглеждат водораслите, могат да повлияят на техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

На този стадий не е ясно, как ще се употребяват екстрактите от водорасли - като местен артикул, прилаган върху кожата, или като перорална добавка.

Така или другояче, ще са нужни доста повече проучвания, с цел да се пречисти и формулира артикул, който да съдържа съответните съединения в потребни, само че безвредни концентрации, показват учените. 

Както ни припомня Ема Бекет, академик в региона на  храненето от Университета в Нюкасъл, приемането на хранителни добавки не постоянно води до осезаеми изгоди за кожата ни . Тя споделя, че по-добрият метод може да бъде да предпазвате кожата си от увреждане от слънцето, да се храните здравословно и да избягвате цигарите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР