Морската слуз се появява отново по крайбрежието на Мраморно море

...
Морската слуз се появява отново по крайбрежието на Мраморно море
Коментари Харесай

Морската слуз се появява отново по крайбрежието на Мраморно море в Истанбул


Морската слуз се появява още веднъж по крайбрежието на Мраморно море в Истанбул, оповестиха турски медии.

Проблемът се завръща по-специално в региона на истанбулските квартали Тузла и Кадъкьой в азиатската част на мегаполиса, въпреки че към момента пластът слуз на повърхността на морето не е по този начин гъст както през 2021 година

Проф. Мустафа Саръ, специалист от факултета по морски науки на университета " 17 септември " в окръг Бандърма, разяснява, че явлението удостоверява неговата прогноза, че морската слуз ще се завърне още през 2022 година макар напъните за почистването й предходната година.

Първоначално малко количество морска слуз бе видяно в региона на Малтепе, Истанбул, през февруари т.г., само че по-късно се появи и на още две места.

" Морската слуз е последица. Не можете да очаквате да изчезне изцяло, без да се отстранен аргументите ", сподели ученият.

Морската слуз съставлява несъразмерен напредък на фитопланктон /микроводорасли/. Плътният слизест пласт върху повърхността на морето съдържа многообразие от микроорганизми, а измежду основните фактори за образуването му са повишението на температурата на морската вода вследствие на световното стопляне и замърсяването. Проблемът с морската слуз поражда тежки последици за риболова и туризма.

В резултат на огромна акция за пречистване предходната година в Турция морската слуз бе отстранена от морската повърхнина, въпреки че тук-там се резервира в морето под повърхността, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР