Морето завря от сафрид и дребен паламуд, излезе и чернокоп,

...
Морето завря от сафрид и дребен паламуд, излезе и чернокоп,
Коментари Харесай

Морето завря от сафрид и дребен паламуд, излезе и чернокоп

Морето завря от сафрид и малък паламуд, излезе и чернокоп, което смъкна цените, заяви „ Монитор “.

Най-богат е уловът на паламуд край Несебър и на юг от Бургас, където има наши корабчета. Това заяви ръководителя на рибарското съдружие „ Черноморски изгрев” във Варна, Емил Милев-Лаврака.

На юг продават паламуда на едро към този момент по 5 лв. за кг, а на дребно е по 8 лв., колкото е и на рибната борса във Варна, изясни морския вълк. В началото край Царево се появи доста циганка (дребен паламуд), само че по-късно започнаха да вадят и прилични части. Ловят го най-вече на чепарета или със специфични мрежи, като улова се изкупува съвсем незабавно. Не е единствено паламуда, толкоз добър улов не е имало през последните 3-4 години, добави той.

Рибарските лодки се прибират цялостни със сафрид и барбуна. След като предходната година беше нулева за чернокопа, в този момент излизат положителни количества и от него. Има риба и като цяло се обрисува една добра година за нас. Щом още при започване на септември има такива количества, уповавам се да продължи до Нова година, показа Емил Милев. Според риболовците, паламуда и ларака вървят след пасажите от по-дребната риба като сафрид, барбуна и чернокоп. В гонитбата те пълнят мрежите на риболовците, като постоянно и ловците попадат в тях. Заради положителния улов, цената на чернокопа на Голямата рибна борса във Варна падна от 15 на 6 лв., а последните количества се оферират и по 4 лв.. Сафридът е към този момент по 5 лв., а най-дребният сафрид се продава като хамсията, която е 3 лв. кг, колкото върви и едрата трицона. Цацата е 2 лв., пресният и доста апетитен хариб също поевтиня от 5 на 4 лева, а барбуна смъкна цената от 6 на 5 лв.. Пресният лаврак е по 9 лева./кг., калканът може да се откри и по 22 лева, вместо досегашните 28-30 лв/кг. Всички са удовлетворени, разяснява още Емил Милев. От една страна най-доволни сме ние, риболовците, които си вадим от морето хляба, а от друга - удовлетворени са и хората, тъй като рибата на пазара е прясна и евтина. Много от тях се подсигуряват с по 5 - 10 кг едновременно, като осоляват и мариноват или пълнят фризерите за зимата с чернокоп, сафрид и паламуд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР