Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване и в момента има риск

...
Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване и в момента има риск
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Има риск от завръщането на морбили в България

„ Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване и сега има риск от връщането му в България “. Това сподели пред Bulgaria ON AIR епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

Тя напомни, че учредения за терзание има, защото към този момент две години страната ни е с имунизационен обсег под 90%, а равнището на имунизационно покритие за 2022 година е 91%, което води до струпване на възприемчиви човеци, изложени на риск от вируса.

„ По публични данни на НЦЗПБ в България има един случай на морбили, евентуално е бил вносен случай. Инкубационният интервал е до 21 дни. В Румъния знаем за много случаи на морбили и заради лесното пътешестване и в границите на Европейски Съюз, и като цяло в света е доста предстоящо скоро да имаме пробив на вируса и в България “, сигнализира доктор Бацелова.

По думите й общопрактикуващите лекари обгръщат пациентите съгласно имунизационния календар, само че при отвод от страна на родителите да ваксинират децата си, съвсем нищо не може да се направи и това е неточност. „ Морбили е тежко заболяване със съществени опасности от летален край “, предизвести специалистката.

Тя акцентира, че един болен ще болести сред 12 и 18 негови контактни, в случай че не са преболедували или не са имунизирани. „ Това е едно доста високо репродуктивно число, защото вирусът на морбили е най-заразният вирус с контагиозен показател над 96% “, заключи специалистката.

Тя се спря и на клиничната картина на инфекцията: „ Предава се по въздушно-капков път. Започва с хрема, изнемощялост, кашлица, температура 37-38 градуса, към 4-7 ден може да стигне 41 градуса. Очите са зачервени, появява се малък обрив, който стартира от лицето и се трансферира към цялото тяло. Ако не желае човек да живее като аскет, би трябвало да се имунизира “, безапелационна бе доктор Бацелова.

Ваксинацията дава 96% гаранция от предотвратяване от разболяване при контакт и две дози са задоволителни за доживотен имунитет, акцентира епидемиологът. По думите й сега се цели бързо да се обзет неимунизираните деца.

Д-р Бацелова предизвести, че последствията от морбили могат да бъдат доста съществени, като инфекцията може да докара до пневмония, което е най-честата причина за гибел при болестта. „ Може да има и късни последици към 7-10 години от преболедуването “, уточни още специалистката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР