Мораториумът върху плащанията по кредитите се удължава до 31 март

...
Коментари Харесай

Мораториумът върху кредитите се удължава до март 2021 г. заради COVID кризата |

Мораториумът върху заплащанията по заемите се удължава до 31 март 2021 година, заяви Българска народна банка.

Решение за това е взел Европейският банков орган, а Българска народна банка ще се съобрази с него.

" На база на последните полемики ЕБО взе решение да реактивира Насоки EBA/GL/2020/02 по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащанията по заеми с нов краен период на използване на мораториума 31 март 2021 година, заместващ предходния краен период 30 септември 2020 година Максимално допустимият период на отсрочванията е девет месеца, като този период включва и периода на към този момент утвърдено отлагане по съответната експозиция.

Управителният съвет на Българската национална банка на свое съвещание от 2 декември 2020 година реши, че ще съблюдава гласуваните от Европейския банков орган Насоки EBA/GL/2020/15 за изменение на Насоки EBA/GL/2020/02 по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащанията по заеми, прилагани предвид на рецесията, провокирана от COVID-19.
На база на гласуваните в ЕБО насоки и съгласно избраните в тях условия Българска народна банка още веднъж има правната опция да прегледа за одобряване възможен нов план на Асоциацията на банките в България за удължение на частния мораториум върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с COVID-19 ", се споделя в прессъобщението на централната ни банка.

Българска народна банка възнамерява да продължи и през 2021 година да ползва всички ограничения, признати през месец март 2020 г, като мярката за неразпределение на дивиденти ще покрие и облагите от настоящата година.

През април 2020 година, в отговор на пандемията, ЕБО одобри Насоки по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19. С тях се сътвори общоевропейска регулаторна и пруденциална рамка по повод опциите за краткотрайно отсрочване на заплащания по отговорности на кредитоспособни клиенти на банките, изпитващи краткотрайни усложнения в следствие от пандемията. Междувременно влязоха в действие ограничения, подхванати от Българска народна банка, ориентирани към в допълнение подсилване на финансовата и ликвидна позиция на банките, опериращи в България. Те целяха облекчение на кредитополучателите и запазване потенциала на банките за даване на заеми. През септември 2020 година след разбор на резултатите от мораториумите и опциите за нормализиране на икономическата интензивност и финансовото ходатайство ЕБО взе решение за прекратяване на мораториумите върху заплащанията. С това решение на ЕБО, дефиниращо рамката за целия европейския банков бранш, дейно отпадна правната опция Българската национална банка да утвърждава нови такива мораториуми.

Междувременно обаче се следи наново ускорено разпространяване на пандемията, което докара до разнообразни по обсег, дълбочина и дълготрайност ограничаващи ограничения както в България, по този начин и в целия Европейски съюз. Това още веднъж сложи на дневен ред нуждата от разглеждане на опцията за удължение действието на насоките на ЕБО и обрата в решенията му.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР