Мораториум върху тегленето на държавен заем до съставянето на редовно

...
Мораториум върху тегленето на държавен заем до съставянето на редовно
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС внесе мораториум върху тегленето на държавен заем

Мораториум върху тегленето на държавен заем до съставянето на постоянно държавно управление, оферират от ГЕРБ-СДС. Формацията е внесла предлагането си в деловодството на Народното събрание още през днешния ден - в първия му работен ден.

Убедени сме, че на този стадий не ни би трябвало нов държавен дълг, сподели някогашният финансов министър Кирил Ананиев пред публицисти.

Има три аргументи за това. Едната е настоящият фискален запас. Той е в границите на 12 млрд лв.. С него ще бъде обезпечено осъществяването на държавния бюджет и изплащането на пенсиите и за януари, продължи той.

На второ място е неприятното ръководство на емисионния календар. ГЕРБ е теглила дълг единствено, когато сме имали рентабилност в страната. За разлика от нас, всяка седмица в продължение на два месеца бяха теглени по 500 млн. държавен дълг от служебното държавно управление, без да бъдат обосновани. Те направиха доходността негативна. С тези излъчвания беше натоварена банковата система и нейната ликвидност и докара единствено до отрицателни резултати, сподели той. Ананиев акцентира, че съгласно предварителните данни остатъкът в края на годината ще е 570 млн.лв.

Това ни дава съображение да мислим, че няма по какъв начин до края на годината да бъдат направени такива разноски, че да приключим на недостиг от пет милиарда лв., сподели той.

Според Александър Ненков от ГЕРБ пък президентът Румен Радев по този начин печели време и любовта на българските данъкоплатция.

Наш дълг е като съпротива да не допуснем това успокоение посредством спомагателното задлъжняване, сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР