Моралното укрепване и възпитание на обществото трябва да бъде приоритет

...
Моралното укрепване и възпитание на обществото трябва да бъде приоритет
Коментари Харесай

Инцидентът с Милен Цветков щял да събуди наказателната и репресивната функция на институциите

Моралното подсилване и образование на обществото би трябвало да бъде приоритет на ръководещите. Изглежда, че това ще съвпадне с другия приоритет - икономическото възобновяване след изключителното състояние. В момента има обаче подобаваща обстановка за това, съгласно обществения антрополог Харалан Александров. Той разяснява злополуката в столицата, при която почина журналистът Милен Цветков.

Александров уточни, че когато има социопатно държание, каквото е шофирането с висока скорост, това постоянно значи, че се е провалил механизмът, посредством който ставаме виновни, зрели и загрижени жители, приемайки част от рестриктивните мерки, без които обществото не е допустимо. Задачата за това е върху родителите, когато има девиантно държание - това е неуспех на родителите. " Лесният отговор е да кажем, че обществото е болно, че има морална патология и разпад на социума. " Трудният отговор е да се разбере къде е неуспехът и на какво равнище ", разяснява той.

Харалан Александров е сигурен, че случаят с Милен Цветков ще разсъни постфактум наказателната и репресивната функционалност на институциите и несъмнено, че би трябвало да има глоба. Когато обаче тази глоба идва след нещастието, колкото и сурово и заслужено да е наказването, тя не връща живота ", съобщи антропологът.

Според него в случай че хората не конфигурират моралната организация вътре в себе си и не развият дарба да се управляват и контролират самите себе си, няма по какъв начин посредством институционални ограничения да се ограничи протичащото се. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР