Монтюпе прави отливки и компоненти от алуминий за двигатели и

...
Монтюпе прави отливки и компоненти от алуминий за двигатели и
Коментари Харесай

"Монтюпе" отчита по-слаби резултати за 2016 г.

" Монтюпе " прави отливки и съставни елементи от алуминий за мотори и ходова част на разнообразни марки коли

Още по тематиката
Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на фирмите в класацията.

Регионална инспекция за опазване на околната среда наложи оптималната глоба от 500 хиляди лева за замърсяване, без да показа данни от измервания

Компанията за авточасти е вложила близо 20 млн. лева в завода си в Русе, двойно по-голяма сума е планувана за тази година

Един от плановете на компанията ще бъде трансфериран в различен цех на групата Montupet.Производителят на алуминиеви съставни елементи за автомобилната индустрия " Монтюпе " е намалил леко производството и продажбите си през предходната година. В същото време облагата се е свила с повече от една пета. Това излиза наяве от доклада на компанията за 2016 година Затварянето на едно от халетата в русенския цех от екоинспекцията очевидно се е отразило на размера на продукцията през последните два месеца, въпреки че поради мощното произвеждане преди този момент спадът за годината като цяло е дребен. Прогнозите на сдружението обаче бяха за растеж на приходите и облагата. От отчета на управлението излиза наяве още, че един от плановете на компанията ще бъде пренасочен към различен цех на френския притежател Montupet.

Под упованията

Производството до октомври е било приблизително по 1582 тона на месец, само че през ноември и декември се е намалило до 990 тона. Така общият размер е бил малко под регистрирания през 2015 година Леко намаляване има и в индустриалните размери като брой елементи - общо 1 680 890 през предходната година. Компанията прави отливки и съставни елементи от алуминий за мотори и ходова част на разнообразни марки коли – Audi, BMW, Ford, Volvo и Renault.

Намалените размери са и повода за спада в приходите на сдружението с 5.4% (виж таблицата). Очакванията на " Монтюпе " бяха през 2016 година продажбите да набъбнат с 8% и да доближат към 240 млн. лева
Доста по-голям (близо 21%) е спадът в чистата облага на компанията, макар прогнозата за 2% растеж през 2016 година Освен намалените доходи върху крайния резултат по-значително въздействие са оказали увеличените разноски за личен състав (близо 3 млн. лева повече), както и растежът по перото " Други разноски за активността ", което включва и начислени санкции по административни актове. За санкциите компанията е признала провизия за общо 1 млн. лева

Екоограничения

През септември минлата година Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Русе наложи оптималната имуществена глоба от 500 хиляди лева на компанията за нарушавания на комплексното позволение и я принуди да затвори вентилационните отвори в хале 3 на завода. От " Монтюпе " тогава не разясниха, само че от Френско-българската комерсиална и индустриална камара показаха, че компанията не е получила никакви данни от инспекциите и дефинираха решението като принуждение против най-големия френски вложител в страната.

Два месеца по-късно - през ноември, екоинспекторите направиха изключителна инспекция и откриха, че на покрива на халето има отворени люкове, които не би трябвало да се употребяват. Тогава бяха пломбирани две съоръжения за каруселно леене на алуминий, а халето беше запечатано. Във връзка с това нарушаване на компанията беше наложена нова санкция от 300 хиляди лева, която излезе преди два месеца.

В началото на тази година " Монтюпе " внесе капиталово предложение за рационализация на вентилационната система и нови спомагателни действия към предприятието. Предложението сега е в процедура по обмисляне нуждата от правене на оценка на въздейстивето върху околната среда.

Инвестиции

През предходната година компанията е вложила общо 17.5 млн. лева в нови здания и съоръжение, само че сумата е двойно по-малка от първичните прогнози. За 2017 и 2018 година компанията възнамерява няколко нови продукта, само че не чака те да окажат огромно въздействие върху продажбите. От отчета на управлението излиза наяве, че стартирането на производството на цилиндрова глава по план на клиент се анулира за завода в Русе за тази и слеващата година. " Този план ще бъде сбъднат в различен цех на групата на Montupet ", написа там.

Френската група държи директно 100% от българското сдружение, само че крайният притежател е канадската Linamar, която преди година купи Montupet. С оборот от 6 милиарда $ за предходната година Linamar е вторият по величина производител на автомобилни елементи в Канада след Magna International, която също работи в България. Справка на уеб страницата на Linamar демонстрира, че сходни индустриални мощности, които могат да поемат анулираната в Русе поръчка, Montupet има във Франция, Испания, Англия, Индия и Мексико.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР