Монсеньор Станев: Истинското, човешкото е ценност!

...
Монсеньор Румен Станев, Софийски католически владика - Илиана Беновска Беновска
Коментари Харесай

Монсеньор Румен Станев, Софийски католически владика - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 10.02.2024 г.

Великден за православни и католици; Какво ни обединява, а не какво ни разделя

Беновска посрещна монсеньор Станев в предаването с напомнянето, че съвсем скоро започва Великденският пост и го попита как хората се обръщат към него. Монсеньор Станев сподели, че го наричат Монсеньор или Отче, защото някои хора от енорията, с които се познават от дълги години не могат да свикнат с промяната.

Водещата сподели, че го е поканила, за да поговорят за предстоящия светъл празник, който в православната и католическата църква се празнува в различни дни, но тази година интервалът между тях е по-голям - повече от месец - Католическият празник на Възкресението е в края на март, а Православният е в началото на май.

“Не се ли получава едно разделение между хората, дори поради дистанцията на двата празника?” попита Беновска. Монсеньор Станев коментира, че от първите векове съществува разделение между изтока и запада. “Когато бях в Раковски, учениците отиваха да учат в Пловдив и когато учителите разбираха, че са католици ги питаха дали могат да напишат разликите между православни и католици. Децата идваха при мен, за да им помогна и често им казвах да подхвърлят на учителите да говорят за приликите и това, което ни обединява. Приликите много често са една думичка, една буква или един календар или начинът на служение, но не мога да кажа, че моят начин да хваля Бог, е по-правилен от на другия. За мен е много по-важно, че се кръстим в името на Отец, Син и Светия Дух, а не че едните го правят отдясно наляво, а другите отляво надясно. Най-вече вярата в Христос ни обединява” сподели Монсеньор Станев. Беновска коментира, че този дух трябва да се мобилизира по-често, а не само по празниците.

Католическата църква в София

Водещата помоли Монсеньор Станев да разкаже повече за Католическата църква в София. Монсеньор Станев разказа, че в София има много християни католици и от цяла България, които са дошли да учат, да работят, има много чужденци и затова в неделя има литургия на полски, на английски, на италиански, на арабски веднъж в месеца, на български няколко литургии. “Имаме жива църква. От една година имаме радио “Аве Мария” по интернет” сподели Монсеньор Станев. Беновска го попита дали хората го търсят за съвет, защото представата за католическата църква у православните е свързана с кабината за изповядване, скритостта. Той сподели, че хората идват да се молят, да благодарят на Бог и да просят благодати, но и да изповядат своите грехове, да получат опрощение. В църквата има духовно ръководство, което отново чрез тайната на споделянето води човека до по-голяма близост с Бог и лично усъвършенстване.

Отчуждение, самота, изкуствен интелект; Страхът - ръката на контрола

Беновска отбеляза, че все по-агресивно настъпва в живота отчуждението, самотата, депресивното отказване да живееш активно, а след ковид се е създал маниер да се работи онлайн и настъпва страх от по-близък личен контакт, заменя се истинската форма на общуване с електронната. Водещата разказа, че предишният събеседник Павел Николов е специалист по изкуствен интелект и са говорили по тези теми. “Къде е дланта и помощта на църквата?” попита Беновска. Монсеньор Станев сподели, че е чул част от разговора и му е било много интересно, защото не е запознат с изкуствения интелект. Водещата отбеляза, че може да се напише проповед и тя да се произнася дори с гласа на Монсеньор Станев. Той коментира, че с новите технологии е неизбежно да се стигне дотам, но проблемите, с които идват хората, са от битово естество и се вижда, че се всява страх. “Предполагам, че хора, които искат да ръководят и да ни държат в ръцете си, постоянно правят така, че хората да се страхуват от нещо. Връщайки се назад в моя осъзнат живот виждам - кулите в Щатите. Това го направиха джихадисти, Ислямска държава и казват, че ще ни пазят. Спомняте ли, че е Европа преди ковид имаше атентати - Брюксел, Мадрид и други и казваха, че слагайки навсякъде камери, държейки ни под контрол - ще ни пазят. След като започна ковид, спряха тези атентати, защото страхът дойде от болестта. След това започна войната, започна да се говори за страх от бойна, спря да се говори за страха от болестите, от атентатите. Виждам този процес. Този страх е т.нар. стрес, който ги разболява, който ги кара да се чувстват несигурни. При нас идват и хора с проблеми, свързани с техните грехове, с вярата, как могат да изживеят по-добре християнството. Естеството е различно” сподели Монсеньор Станев. Той продължи с това, че сме свидетели на технологичния напредък и е много важно колкото и да напредват технологиите и да изместват човека, да знаем, че те си остават едни машини, които не могат да обичат, а това е най-важното в християнството - Бог е любов.

Какво е любов?

Беновска коментира, че с Павел Николов са обсъдили темата за надуваемите кукли и електронните хубавици, които няма да остаряват, няма да напълняват, няма да се уморяват, тя ще е винаги красива, добре облечена, ще е сготвила, ще е изчистила, ще е забавна и ще е сексуално съвършена. Монсеньор Станев заяви, че със сигурност ще има изкушения - куклата може да задоволи първосигналните инстинкти, но не може да обича, не може да дава любов и това е най-важното и характерното за християнството. “Колко хора знаят какво е любов?” попита Беновска. Монсеньор сподели, че християнството е това, че ние знаем, че има един Бог, който ни обича и е дал живота си за нас и когато един човек е обичан, може да направи много. “Човешката любов не е съвършена, но знаем как едно дете обичано и подкрепяно от родителите си може да направи много. Една обичана от своя мъж жена - тя е на седмото небе” заяви Монсеньор Станев.

Ролята на църквата

“Къде е ролята на църквата в тези неща - страха, да не заменяме истинското за технологиите, да не забравяме кои сме? Аз съм повече от сигурна, че може би тази тема централно някъде е заложена в целите и задачите на католическата общност, но конкретни действия - какво бихте направил във Вашата епархия?” попита Беновска. Монсеньор Станев отговори, че ако останат само думите, нищо няма да направим и без жестове на любов - всичко остава във въздуха. Той даде за пример “Каритас” - организацията, която върши милосърдната дейност в църквата. Монсеньор Станев разказа, че в Раковски има социално предприятие, в което работят хора със специални потребности и не могат да си намерят работа на пазара. “Това предприятие изработва сапуни и свещи с етерични масла. Виждам пламъка в очите на тези хора, защото те не седят сами вкъщи затворени. Осигуряването на колектив е нещо много важно. Успяват да си докарват минимален доход. В куклата този пламък никога няма да го видиш” сподели още той.

Литургията тази вечер

“Какво планирате да говорите тази вечер?” попита Беновска. Монсеньор Станев разказа, че събота вечер започва служенето към неделна литургия и тази вечер евангелието ще бъде от Св. Марко - прокажен, който се доближава до Исус и иска да бъде изцелен. Беновска коментира, че Исус не се плаши да се докосне до прокажения и чрез състрадание го изцелява. “Исус не само носи физическото здраве, но дава и спасението. Това е нашият Бог” заяви Монсеньор Станев. Беновска отбеляза, че физическото е в непрекъсната връзка с психическото състояние на човек. “Този, който е свързан с Бог, с истинския, с конкретния, живия Исус Христос, не говорим за Бог, който се приема за някаква енергия, Богът на философите, студеният - говорим за една връзка и тук има много голяма разлика. Той може да ни даде истинското спасение и щастие, да ни даде истината. Когато ти даде вътрешното удовлетворение и се чувстваш удовлетворен, има случаи на светци, които са били физически болни - не могат дори да се движат - са били изпълнени с щастие и са помагали на другите. Защото са намерили истинския смисъл на живота” сподели Монсеньор Станев. Беновска го попита дали след проповедта идват хора да споделят впечатления, да запитат, да помолят за допълнително уточнение, създава ли се дух на непосредствено общуване. Монсеньор Станев разказа, че продължават дискусиите и след литургиите, пият кафе заедно, защото християнството не е религията на индивидуалността. “В общността откриваме Христос, между нас” сподели за финал Монсеньор Станев. Беновска му благодари за смислените и съдържателните думи и сподели, че ще се радва да намерят общи инициативи, защото не може хората да са изолирани и трябва да си подадат ръка. “Бих се радвал, защото понякога трудно достигаме до хората, така че медиите са един от каналите. Мисля, че днес хората все повече имат нужда от подкрепа, кураж. Трябва да има любов между нас, а почти не я виждам и не се говори в пространството” каза още Монсеньор Румен Станев.

Така завърши разговорът между Монсеньор Румен Станев, Софийски и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-ти февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР