Монровия, Либерия – Либерийците ще гласуват във вторник в анкета,

...
Монровия, Либерия – Либерийците ще гласуват във вторник в анкета,
Коментари Харесай

Ключовите въпроси, заложени на карта в президентските избори в Либерия

Монровия, Либерия – Либерийците ще гласоподават във вторник в анкета, защото актуалният президент Джордж Уеа се стреми към втори шестгодишен мандат.

На 10 октомври либерийците ще гласоподават на президентските и парламентарните избори.

Продължете да четете

лист от 4 детайла „ Хората желаят смяна, само че се опасяват от оръжията “: Борба за народна власт в Есватини Хората, които се борят за президентския пост в Либерия на 10 октомври Полша: Избори във време на разрушени медии Опозиционната Лейбъристка партия в Обединеното кралство получава подтик от успеха на междинните избори в Шотландия < /h3> завършек на списъка

Има 15 места в Сената и 73 места в Камарата на представителите, които могат да бъдат извоювани във вторник, само че вниманието е ориентирано най-много към президентските избори.

Настоящият президент Джордж Уеа от Коалицията за демократична смяна (CDC), определен през 2017 година, се състезава против 19 други претенденти, в това число някогашния вицепрезидент Джоузеф Боакай от Партията на единството (UP) и предприемача Александър Къмингс от Сътрудничещата политическа партия ( CPP).

Това ще бъдат четвъртите следвоенни президентски избори в страната, само че първите без наличието на задачата на Организация на обединените нации, която оказва поддръжка на изборната комисия на страната.

Анализатори споделят, че изборите са референдум за престоя на ръководещата партия на власт до момента.

„ На тези избори множеството хора ще гласоподават повече най-вече за или срещу ръководещата партия и нейните политики, вместо да гласоподават въз основа на силата или качеството на опозицията “, сподели Джошуа Кула, учител по политически науки в Университет на Либерия.

Употреба на опиати

Докато либерийците се насочат към урните, страната се бори с възходящата приложимост на опиати.

Според Фонда за популацията на Организация на обединените нации през 2022 година двама от 10 младежи в Либерия използват наркотични субстанции. Напоследък в Либерия се следят и голям брой конфискации на противозаконни опиати. През октомври 2022 година силите за сигурност заловиха 520 кг кокаин – оценен на стойност към 100 милиона $ – импортиран в страната. Четирима мъже бяха задържани и съдени по отношение на изземването на опиати по обвинявания в трафик и незаконен скрит план. Съдилищата обаче взеха решение, че мъжете не са отговорни.

Правителството също по този начин призна, че е изгубило следите на обвинените след тяхното оправдаване, до момента в който присъдата беше в развой на преразглеждане от Върховния съд, което провокира спор по отношение на метода, по който страната се оправя с казуса.

Всички претенденти разпознаха повишаването на контрабандата на опиати и приказваха за това по време на акцията.

Говорейки по време на радио изява през юни 2023 година, Боакай сподели, че страната „ бързо печели популярност като страна за прекачване на противозаконни опиати “. Той добави, че оправянето със абсурда с опиатите демонстрира „ неуспех на националното управление, слаба и наказателноправна система и извънредно повдига съмнение за евентуалното съучастничество на някои висши чиновници в аферата с опиатите “.

Президентът Уеа също призна обстановката, заявявайки в своя манифест, че държавното управление „ ще третира пристрастяването към опиати като изключителна обстановка за националното опазване на здравето като COVID-19 и заболяването, породена от вируса Ебола (EVD) “ и даде обещание да укрепи бранша за сигурност „ с цел да се намеси уверено в възбраната на опиати ”.

Гражданска война

Този август се навършиха 20 години от края на втората революция, в която половината страна беше разселена и съгласно известията починаха към четвърт милион души.

В окончателния си отчет през 2009 година Комисията за истина и помиряване на Либерия предложи на няколко лица – в това число тогавашния президент Елън Джонсън-Сърлийф – да бъде неразрешено да заемат обществени длъжности и да се сътвори съд за военни закононарушения, само че тези рекомендации в никакъв случай не бяха изпълнени.

Къмингс на CPP се ангажира да сътвори подобен. Уеа, чийто вицепрезидент е някогашната брачна половинка на някогашния президент Чарлз Тейлър, също даде обещание да поддържа основаването на съд за военни и стопански закононарушения.

В своя манифест Боакай, който в този момент е в съюз с принц Джонсън, пълководец, трансформирал се в сенатор, даде обещание да провежда Национална конференция за мир и помиряване, с цел да „ преследва същински път за цялостно помиряване и възобновяване за жертви, оживели, фамилии, общности, етнически групи и поданство ”.

Но Джонсън осъди основаването на съда и даде обещание да не води акция за всеки, който неведнъж поддържа съд за военни закононарушения.

Корупция

Широко публикуваната корупция от дълго време е проблем в Либерия, като непрекъснато понижава доверието в държавното управление. Освен това първият мандат на Уеа беше посипан с голям брой корупционни кавги.

През 2018 година новинарските известия за липсващ резервоар със 100 милиона $ (18 милиарда либерийски долара) и хипотетичното корист със скица за парични инжекции от 25 милиона $ за изчистване на непотребните либерийски долари от пазара провокираха митинги.

Джонсън също беше глобен от Съединените щати за това, че е „ взел участие във финансиране посредством възнаграждение с държавни министерства и организации за персонално обогатяване “ и за предложение на „ продажба на гласове в голям брой избори в Либерия в подмяна на пари “. Той се кандидатира за преизбиране във вторник.

През 2022 година Съединени американски щати също глобиха началника на кабинета на Уеа, основния прокурор и ръководителя на пристанищната администрация на страната. Длъжностните лица в началото бяха отстранени, а по-късно подадоха оставки.

Уеа и неговите поддръжници споделят, че нов закон от юли 2022 година, предоставящ на антикорупционната комисия прокурорски пълномощия, е доказателство за битката на неговата администрация против корупцията. Опонентите обаче показват, че двама от глобените от Съединени американски щати чиновници през 2022 година се борят за депутатски места в платформата на ръководещата партия.

Икономически въпроси

Икономиката остава главният проблем за доста гласоподаватели. Данни от Централната банка на Либерия демонстрират, че инфлацията е била 12,36 % през юни 2023 година и макар че няма надеждни данни за работната мощ, съгласно изказванията за капиталовия климат на Съединените щати за 2022 година четирима от всеки петима либерийски служащи са импровизирано наети. < /p>

„ Корупцията е безкрайна история и ще повлияе на гласовете, само че решаващият фактор ще бъдат проблемите към стопанската система, които засягат директно либерийците “, сподели Кула.

Премахването на дотацията за ориза, главен артикул в страната, докара до следващо нарастване на цената му и водени от опозицията митинги през декември 2022 година Но даже преди този момент упражнение за хармонизиране на заплатите от 2019 година понижи заплатите на държавните чиновници.

Всичко това докара до увеличение на разноските за живот, защото резултатът на вълните от световните събития продължава да оказва въздействие върху страната.

„ Икономиката на Либерия нямаше най-хубавите вероятности през последните няколко години заради външни и вътрешни фактори, които включват пандемията от COVID-19, спора Русия-Украйна и вътрешната политика “, сподели Ибрахим ал-Бакри Найи, откривател и шеф в основания в Монровия Институт за обществени и стопански проучвания Ducor. „ Сигурността и корупцията също повлияха на способността на държавното управление да притегля съответни директни задгранични вложения, което се отрази на способността им да обезпечават работни места. Следователно това ще има отражение върху изборите “, добави той.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР