Монополът на Българските държавни железници е напът да приключи. Министерският

...
Монополът на Българските държавни железници е напът да приключи. Министерският
Коментари Харесай

БДЖ ще има конкурент: Идва нов пътнически жп превозвач за срок от 15 години

Монополът на Българските държавни железници е напът да завърши. Министерският съвет разгласи, че приема решение за осъществяване на процедура за избор на транспортьор за публичен транспорт с железопътния превоз в България. Той включва превоз на пасажери на територията на цялата страна. Правителството разпорежда на министъра на превоза и известията да организира процедурата по реда на Закона за публичните поръчки.

Във връзка с Националния проект за възобновяване и резистентност България е поела ангажимент пред Европейската комисия от 1 януари 2025 година да бъде дадена опция и на други железопътни превозвачи, с изключение на БДЖ, да обезпечават услугата транспорт на пасажери, която също да е субсидирана с пари от страната.

Настоящият контракт за транспорт на пасажери сред " БДЖ Пътнически транспорти " и страната изтича в края на 2024 година.

Предвижда се договорът за осъществяване на пътническите транспорти да бъде подписан за период от 15 години, считано от 01.01.2025 година В случай, че сключването на контракта за социална услуга докара до промяна на оператора, се планува прекачване на правата и отговорностите на служащите и чиновниците, заети в сегашния оператор и съблюдаване на избрани обществени стандарти за целия личен състав, участващ в даването на услугата за публичен превоз.
 Снимка 652676
Източник:

В изискванията на поръчката ще се включат условия за дълготрайност, прецизност, потенциал и качество на предлаганата услуга, както и редът за тяхното отчитане. Изпълнението на поръчката ще се реализира с преносим железопътен състав, възложен от страната, както и със личен подобен, при условия и ред, избрани в документите за публичната поръчка.
 БДЖ купува 76 вагона от Deutsche Bahn: значи ли това високоскоростни влакове
БДЖ купува 76 вагона от Deutsche Bahn: значи ли това високоскоростни влакове

Чрез новата доставка държавните железници ще модернизира тнад 20% от преносимия си състав

Данните демонстрират, че годишно с железопътен превоз в България се транспортират над 30 милиона пасажери. Обслужват се 678 гари в обитаеми места на територията на цялата страна с над 500 влака всекидневно.

Първият частен трен идва у нас още тази година, само че не се знае по кое време ще потегли от София за Бургас

Какви ще са удобствата във влака?

За първи път БДЖ има конкуренция

Миналата година пловдивската частна транспортна компания " Пимк " разгласи, че е получила лиценз за жп транспорт на пасажери от Изпълнителна организация " Железопътна администрация ". Дейността на сдружението ще се прави посредством компанията " Пимк Рейл Експрес " ЕООД, която бе учредена и вписана в Търговския указател през април тази година. Така държавното " БДЖ - Пътнически транспорти " за първи път в своята история ще има действителен съперник при транспорта на пасажери в България.

Пловдивската компания има лиценз за товарни транспорти и от 2015 година прави жп транспорт на товари. Лицензът за пътнически транспорти е бил публикуван на 28 септември 2023 година.

Към днешна дата към 70% от пътническите вагони у нас не са претърпели капитални поправки от години.
 БДЖ има съперник: пловдивската
БДЖ има съперник: пловдивска компания взе лиценз за влаков транспорт на пасажери

Ще се подобрят ли и държавните влакове?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР