Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права

...
Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права
Коментари Харесай

Елена Йончева: ЕП изисква информация от българската прокуратура по “Барселонагейт”


Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Европейския парламент (ЕП) изисква информация по развиването на следствието за „ Барселонагейт “ от 2020 година, съобщи евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева. Тя е единственият представител от България във авторитетната конструкция, формирана от едвам 14 членове на Екологичен потенциал. Сред пълномощията на групата е да следи за спазването на върховенството на закона и демократичните правила в страните членки.
България е под наблюдаване на групата от лятото на 2020 година, по самодейност на Елена Йончева. „ Барселонагейт “ е във фокуса на вниманието на евродепутатите от септември 2020 година, когато бяха изпратени въпроси до българските управляващи за този случай, както и за фотосите с кюлчетата и пачките в чекмеджето на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. 
През април 2023 година мониторинговата група зададе въпроси по отношение на напредъка по основни следствия за корупция, правосъдната промяна, както и „ Барселонагейт “ към българските управляващи - Министерството на правосъдието и прокуратурата. Сред предоставените отговори от страна на прокуратурата липсва нова информация по отношение на следствието по „ Барселонагейт “. 
В постъпилите информации от 2020 година до момента тя непроменяемо твърди, че работата й по проблема продължава, а членовете на мониторинговата група упорстват да знаят настоящото развиване на случая. На съвещанието на групата в четвъртък се чака Елена Йончева да запознае евродепутатите с последните събития, свързани с върховенството на закона в България. 
Случаят " Барселонагейт " стана обществено прочут през 2018 година вследствие на журналистическо следствие. Елена Йончева, по това време - депутат и публицист, алармира за него българската прокуратура. Става дума за хипотетично пране на пари, в което е намесен министър председателят Бойко Борисов, както и хора от близкото му обграждане. Част от средствата най-вероятно са вложени в покупка на парцел в Барселона, както и в наема на първокласен бутик в центъра на града. Други наподобява са трансферирани в офшорни компании. 
През 2019 година Елена Йончева внесе три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите  и прехвърлянето на собствеността на две от фирмите, посредством които са купени и наети парцелите в Барселона. Малко откакто през 2018 година тя разгласи, че стартира да събира документи за „ Барселонагейт “, прокуратурата образува досъдебно произвеждане против нея.
През 2020 година в обява на испанското издание El Periodico се оповестява и за следствие в Испания, което ревизира интернационална скица за пране на пари с възможното присъединяване на Бойко Борисов за към 5 млн. евро. 
Елена Йончева поддържа връзка с испанските управляващи. В едно от формалните писма на Главния прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност Алехандро Лузон Кановас от юли 2021 година до нея се оповестява, че следствието е трансферирано напълно в България заради повтаряне на юрисдикцията с българските управляващи. В писмото се показва, че процедурата в Испания не е продължена, с цел да се даде опция на българските управляващи да продължат работата по случая, така се е оказало, че двете прокуратури проверяват по едно и също време едни и същи лица и едни и същи обстоятелства.
В писмото категорично се прецизира, че „ Тъй като българското следствие (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието. “
Съгласно европейската правосъдна процедура, когато едни и същи обстоятелства и условия, и едни и същи лица се проверяват от две прокуратури на две страни членки, следва следствието да се поеме от една от тях. 
С „ Барселонагейт “ са осведомени редица европейски страни – Елена Йончева неведнъж е обяснявала случая пред авторитетни непознати медии, както и пред сътрудници от Екологичен потенциал.
Мониторинговата група ще има втора задача в България през есента на тази година. Първата задача беше през септември 2021 година, когато евродепутатите се срещнаха и с основния прокурор Иван Гешев, пред който още веднъж сложиха въпроса за „ Барселонагейт “ и фотосите с кюлчетата. Част от документите и писмата изпратени до и от българските власти  са обществени и могат да се открият на
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР