Монитор виж галерията Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна

...
Монитор виж галерията
Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна
Коментари Харесай

Отнеха новородено от самотна майка, нямала кола и доходи

Монитор виж галерията Социалните от смолянско лишиха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че в случай че дребният се разболее, в селото им нямало доктор и тя нямало по какъв начин да го закара до болница в Смолян. Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от тъга по бебето си. " Защото е бяло, крепко и красиво бебе, а и е момченце, по тази причина им го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде отбрана ", си говореха хората в дребното родопско село.

Тя била застрашена, че ще бъде освидетелствана за психологично болна. " Много съм си съответна дори. Нямам никакви душевен болести ", споделя Симона и допуска, че това може да е, тъй като избухнала в рев, когато видяла, че дребният Александър липсва от кувьоза в родилното. Симона живее дружно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна остаряла къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, напълно покрай границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с огромно предпочитание, описват Симона и майка й Ана пред " Монитор ". Въпреки студа, падналия сняг и поледицата, екипът ни пропътува дистанцията до село Речани на 5 януари и то без никакво предизвестие, с цел да види на място дали къщата на Симона и Ана е мръсна, неподдържана и в какви условия живеят както самите те, по този начин и по какъв начин е щяло да бъде гледано бебето.

" Те живеят всички в една стая ", разяснява кметът на село Арда Недко Юруков. " Три деца съм отгледала в тази стая. Три! Ако бебето ни бъде върнато, Симона ще остане сама в стаята с бебето, тъй като ние имаме на втория етаж две други стаи. Предложихме да й наемем къща в село Арда. Предложихме да се придвижи в локалната здравна работа, тъй като жилището там бе освободено неотдавна, само че и това не бе признато ", го отвърна бабата Ана.

Тяхната част от двуетажната къща, която е захранена с ток и вода, фактически е остаряла, а стаята на първото равнище е с невисок таван. Въпреки това жилището е чисто, уютно и топло. Подовете са настлани с черги, по които няма мръсотии. Гостите се събуват на вратата, а стълбището към втория етаж е вътрешно.

Вътрешни са старите баня и тоалетна. В дребното предверие хората са си поставили ледник и автоматизирана пералня. Старият им бойлер на дърва се е развалил и нямали топла вода. Това пък бил другият мотив на обществените. Бабата Ана обаче се кълне, че до дни ще купи бойлер на ток, с цел да има непрекъсната топла вода у тях.

За бебето е купено всичко нужно – от кошче за спане, до леген за къпане, дрешки, памперси, столче за кола, количка, масичка за повиване. Ана и щерка й Симона нямат непрекъснати приходи. Хващат се понякога да чистят къщи и дребни хотели, само че настояват, че живеят непретенциозно и се оправят и с дребното, което имат.

Александър е роден на 11 декември в смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ съвещания. Детето било чакано и мечтано, макар че тя е самотна майка. Бащата е заречен, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, тъй като Александър е взет дни след раждането си от обществените. Самото раждането е било прибързано и със секцио по медицински индикатори.

Лекарите поставили бебето за няколко дни в кувьоз. Симона ходила всеки ден сред 16 и 17 часа, когато е позволено свиждането, с цел да си види Александър. След изписването си останала в болничното заведение, с цел да бъде покрай кувьоза и бебето. И тя, и майка й Ана настояват, че не са подписвали документи, че се отхвърлят от бебето.

" Тя имаше кърма, само че не можеше да си кърми бебето, тъй като обществените й го взеха. И в този момент, като ни го върнат, ще би трябвало да купуваме сухи млека. Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат незабавно, а не след 6 месеца или след година ", споделя бабата Ана. Тя е безапелационна, че щерка й Симона няма психологични отклонения, не се води на учет в Психодиспансера и че сходни изказвания от страна на обществените служби са неистина.

Симона има приключен 12-и клас и даже е имала абитуриентски бал, само че защото не се е явила на матурите, няма тапия за приблизително обучение. " Мен ме изкараха, че съм алкохоличка, че върша кавги непрекъснато в селото. Също ни изкараха, че не сме имали обществени контакти. Как по този начин хем върша кавги, пък сме обществено изолирани? ", се пита бабата Ана. За Коледа и Нова година им било казано да не вървят да тормозят бебето и приемното семейство, тъй като са празници. В първите дни на януари Симона се разболяла от вирус с висока температура, само че незабавно щом оздравее, желае да отиде да види своя първороден наследник, с цел да не я обвинят, че не се интересува от бебето си.  

На 17.12.2018 година в отдел " Закрила на детето “ (ОЗД) при Дирекция обществено подкрепяне (ДСП) - Смолян е постъпил вербален сигнал от ННО при МБАЛ - Братан Шукеров, касаещ новородено дете А.А. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският личен състав в отделението е открил, че при майката на детето се следи интелектуален недостиг – дава отговор мудно и неопределено на задаваните въпроси,  личният състав е изразил терзание по отношение на опцията тя да се оправи с развъждането на новороденото.

Незабавно на 17.12.2018 година майката е посетена в болничното заведение от обществен служащ от отдел " Закрила на детето “ към Държавно стопанско предприятие - Смолян. От извършения с нея диалог е открито, че не разпознава потребностите на новороденото.

При осъщественото посещаване в дома на майката е открито, че липсват обикновени жилищни условия за развъждане на детето. Майката и нейните близки - двамата й братя и майка й, нямат непрекъснати приходи. Семейството се устоя само с пенсията на бабата на новороденото.Тази информация се удостоверява и от кмета на с. Арда,според който фамилията няма непрекъснати д
Към момента фамилията е подпомагано от ДСП-Смолян на разнообразни правови учредения. През 2018 година е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лева и еднократна финансова поддръжка в размер на 100 лева Майката на новороденото е подкрепена с еднократна помощ при бременност по член 5а от ЗСПД в размер от 150 лева Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лева и еднократна финансова поддръжка в размер на 100 лева

Освен изброените по горе горе условия в поддръжка на подхванатата мярка за протекция са и следните обстоятелства: новороденото е на възраст, която обуславя по-малко контакти, за да се защищити от сезонни вирусни инфекции. В епикризата на детето е отразено, че е със забавена послеродова акомодация и е удачно в първите дни след изписването му то да бъде ограничавано от контакти, с цел да бъде защитено вируси и болести. Според епикризата е належащо интензивно следене на нервно-психичното развиване и функционалностите на останалите органи и системи на детето.

Отдалечеността на обитаемото място от най-близката болница и ненавреме потърсена здравна помощ, заради липса на транспорт, също крие риск за новороденото. От осъщественото изследване се открива, че развъждането на детето на този стадий в биологичното му семейство, крие основни опасности за неговия живот и здраве. Семейната среда е рискова, майката сама не може да се оправя с развъждането на детето, а в същото време не е открито тя да може да получава качествена и съответна поддръжка от страна на членовете на разширеното семейство. В ОЗД-Смолян, бабата е осведомена със здравословното положение на новороденото, условията за неговото развъждане като й е предоставено и копие от епикризата.

На 04.01.2018 година е извършен телефонен диалог с бабата на детето. Същата е поканена дружно с майката на 07.12.2018 година за среща в ОЗД/ДСП - Смолян, на която да се договорят контакти с детето. До сегашния миг те не са посетили ОЗД. До този миг майката и бабата не са изразили предпочитание пред обществените служащи за реализиране на среща с детето. Работата с детето и майката ще продължи за реинтеграция на детето в биологичното семейство. В дейностите си обществените служащи са ръководени само от най-хубавия негов интерес.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР