monitor.bgМВР и по-конкретно пожарната са започнали масирани проверки по църквите

...
monitor.bgМВР и по-конкретно пожарната са започнали масирани проверки по църквите
Коментари Харесай

МВР влиза в църквите за Великден

monitor.bg

Министерство на вътрешните работи и по-конкретно пожарната са почнали масирани инспекции по църквите по случай идните великденски празници. Униформените ревизират за съществуването на пожарогасители, както и дали се съблюдават всички условия за пожарна сигурност.

Според закона под свещниците би трябвало да има кофи с вода или пясък, пожарогасителите да са изправни, а броят им да подхожда на квадратурата на храма.

 Проверява се също и редовността на крановете за вода, които да се употребяват при възможен случай. До момента не са установени огромни нарушавания, научи „ Монитор “. Един от главните проблеми в столичните храмове обаче е неналичието на клисари, които са главните чиновници в църквите, които да дават отговор за евакуация при възможен случай.

Заради едва атрактивните условия сходни хора липсват, а назначението им става все по-трудно всяка година. „ Оказва се, че доста клисари, които са били подготвени по какъв начин да реагират при възможен случай, напущат молитвения дом или пък биват отстранени заради някаква причина.

При такива случаи инспекторите трябвало да вършат наново посещаване, при което да инструктират новите чиновници. Като цяло обаче във всички храмове в София има най-малко по един подготвен кадър, който знае от кое място да изведе миряните при възможен случай, по какъв начин да резервира хладнокръвие и какво да направи, в случай че избухне пожар “, обясниха пред „ Монитор “ от пожарната. Друг проблем, за който обаче е открито решение, бил отварянето на вратите. Според условията за пожарна сигурност вратите би трябвало да се отварят на открито. Според църковния канон обаче те би трябвало да се отварят във вътрешността. От основната дирекция обаче са взели решение да се съобразят с канона и да не преправят вратите на храмовете. „ При градежа на църкви си има канонични правила. И съгласно тях вратите постоянно се отварят във вътрешността.

Това си има своето пояснение - на Великден при литургията в среднощ миряните обикалят към храма, а след обиколките свещеникът първи влиза вътре. Той блъска вратите във вътрешността, с цел да се отвори храмът и това е знак на Христовото Възкресение.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР