Моника Бауерлайн е главен изпълнителен директор на изданието Mother Jones

...
Моника Бауерлайн е главен изпълнителен директор на изданието Mother Jones
Коментари Харесай

Facebook не иска новини: Глобалната промяна, чиято цена платиха медиите

Моника Бауерлайн е основен изпълнителен шеф на изданието Mother Jones и следи задълбочено по какъв начин Фейсбук трансформира медийната промишленост.

Тя поема управителния пост преди девет години, когато към 5 милиона консуматори месечно посещават уеб страницата на Mother Jones, попаднали там през публикации във Фейсбук.

Но с днешна дата обществената мрежа, благосъстоятелност на Meta, излиза от новинарския бизнес – ход, който нарушава трафика за доста изявления. Mother Jones отбелязва 99% спад на визитите от Фейсбук и това има съществени последствия.

През септември Meta съобщи, че подхваща последователно отпадане на новинарския раздел във Фейсбук за европейските страни, в това число Англия, Франция и Германия, като " част от продължаващите старания за по-добро привеждане на вложенията ни в сходство с нашите артикули и услуги, които се ценят най-вече ".

Отказът от новините следва години на произшествия за Фейсбук в пиар тактики, свързани с дезинформацията, блокирането на сметки и премахването на изявления.

Консервативните представители в областта на политиката от дълго време упрекват компанията, че работи с демократични пристрастия, до момента в който групи от другата страна показват Фейсбук като инструмент за избирането на Доналд Тръмп през 2016 година поради метода, по който съветски сътрудници са употребявали платформата в поддръжка на кандидатурата му.

" На този стадий, от изявленията на ръководителите във Фейсбук излиза наяве, че за тях новините са повече проблеми, в сравнение с активи и ще демонстрират на хората минимално количество от тях ", изяснява Бауерлайн.

В ръководеното от нея Mother Jones – 48-годишно списание с нестопанска цел, профилирано в региона на политиката и следствията, последствията са трагични.

Въпреки че по време на разцвета си Фейсбук генерира милиони препратки месечно за Mother Jones, през ноември и декември той генерира малко над 58 000 визити в уеб страницата на медията, което е спад от към 172 000 за същите месеци година по-рано.

Анализът на 1930 новинарски и медийни уеб страницата от над 370 компании, осъществен от аналитичната компания Chartbeat за CNBC, разкрива, че през декември Фейсбук е представлявал 33% от общия обществен трафик на тези издатели, измерен посредством визити на страници, което е спад от 50% година по-рано.

Що се отнася до целия външен трафик, който идва от обществените медии и търсачки като Гугъл, Фейсбук съставлява 6% от размера на препратките през декември, което е спад от 14% през декември 2018 година и 12% през декември 2022 година Той се дължи най-много на Фейсбук, защото на Гугъл се падат 38% от външния трафик през декември, спрямо 26% пет години по-рано и 36% през 2022 година

Джил Никълсън, основен маркетинг шеф в Chartbeat, счита, че спадът на трафика във Фейсбук се дължи на няколко стъпки в Meta, в това число възбраната на канадските консуматори предходната година да споделят вести в приложенията на компанията, откакто федералното държавно управление на Канада одобри Закон за онлайн новините, който принуди софтуерните компании да заплащат такси за наличие на локалните медии.

Подобна възбрана от Meta в Австралия през 2021 година в последна сметка е " направила новините по-малко налични ", добавя Никълсън. Фейсбук обаче анулира това решение след съглашение с австралийското държавно управление.

Стратегията на Meta

Главният изпълнителен шеф на Meta Марк Зъкърбърг заобикаля да се намесва в горещи политически и световни въпроси, след срещите му в Капитолия към изборите през 2016 година

Откакто в края на 2021 година промени името на компанията си на Meta, той се концентрира върху вложението на милиарди долари на тримесечие за създаване на футуристичната Метавселена, като в същото време се пробва да отблъсне конкуренцията на TikTok, укрепвайки Reels – продукта за къси видеоклипове на Meta, който се употребява от консуматори и инфлуенсъри за основаване на лично наличие.

Стратегията се отплаща на Уолстрийт. Акциите на Meta се покачиха до рекордни стойности и не престават да порастват след съвсем 200% скок предходната година.

Дейвид Кар, старши управител в аналитичната компания Similarweb, счита, че смяната в метода на Meta към новините не се дължи единствено на Зъкърбърг.

Потребителите също са изтощени от всички онлайн медийни кавги.

" Едно от нещата, които Фейсбук употребява като опрощение или причина да прави промени, е, че хората са по-доволни от услугата, когато не виждат всички тези политически тематики ", разяснява специалистът.

Говорител на Meta, повтаряйки предходни изказвания на управлението на компанията, съобщи, че изместването на фокуса от новините е подбудено от държанието на потребителите.

" Знаем, че хората не идват във Фейсбук за вести и политическо наличие - те идват, с цел да се свързват с между тях и да откриват нови благоприятни условия и ползи. Направихме няколко промени, с цел да насочим по-добре вложенията си към нашите артикули и услуги, които хората ценят най-вече ", безапелационен е представителят на компанията.

По-малко вести, повече развлечение

Като понижава новините, Meta не просто свежда до най-малко противоречивите политически диспути. Тя затруднява изявленията от всевъзможен тип да популяризират истории измежду 3 милиарда консуматори на Фейсбук месечно.

Данните на Similarweb демонстрират, че 100-те най-големи международни медийни издатели в новинарската сфера са отбелязали внезапен спад на трафика от Фейсбук през 2023 година по отношение на 2022 година  

През ноември 2023 година Фейсбук е представлявал 2,7% от световния препратен трафик на Daily Mail, което е спад по отношение на 6,5% през ноември 2020 година и 3,8% през ноември 2022 година За The Independent приносът на Фейсбук е понижен до 1,3% от трафика през ноември от 6,5% три години по-рано и 4% през 2022 година

Медиите трябваше да се приспособяват и да намерят други способи за трафик. За някои уеб сайтове, основани на реклами, които се нуждаеха от Фейсбук, с цел да печелят, смяната беше от екзистенциално значение.

BuzzFeed, прочут с вайръл изявления и видеоклипове, затвори портала си BuzzFeed News през април. Компанията към момента е притежател на новинарския уебсайт HuffPost, само че главният ѝ уебсайт съдържа най-вече развлекателно наличие и видеоклипове.

Пазарната капитализация на компанията е под 35 млн. $ - девет години откакто Comcast-NBCUniversal, компанията майка на CNBC, влага в нея 1,5 милиарда $.

Vice Media, която през 2017 година беше оценена на 5,7 милиарда $, разгласи банкрут през май предходната година.

Алтернативи

Някои от водещите медии означиха по-голям спад на трафика във Фейсбук, защото с течение на времето осъзнаха нуждата да разнообразят източниците си на разпространяване. В медийната промишленост новинарските организации последователно се откъсват от зависимостта си от платформата на Марк Зъкърбърг.

Сам Чолке, управител за увеличение на аудиторията в Института за вести с нестопанска цел, показва The Texas Tribune и Montana Free Press като образци за издания, които избират други пътища за намиране на читатели.

The Texas Tribune, онлайн вестник с нестопанска цел, стартирал през 2009 година, употребява персонални събития за привличане на читатели, до момента в който Montana Free Press, стартирал през 2016 година от журналиста Джон С. Адамс, пуска реклами на билбордове.

Главният изпълнителен шеф на BuzzFeed Джона Перети съобщи пред анализатори по време на полемика за приходите на компанията през август, че е " лазерно фокусиран " върху нова тактика, включваща потреблението на изкуствен интелект за генериране на наличие.

" Тъй като Фейсбук и други софтуерни платформи не престават да дават приоритет на отвесното видео, препратките от тях към нашето наличие понижиха ", призна Перети.

Джесика Пробус, издател на BuzzFeed, съобщи за CNBC, че " най-голямата смяна " в тактиката на BuzzFeed за Фейсбук и аудиторията е настъпила към 2021 година Макар че дълго време е имало " муден спад ", главната " повратна точка ", е настъпила, когато Meta е почнала да преследва по-пряко TikTok.

BuzzFeed " сложи още по-голям акцент върху личните си активи ", които включваха главното ѝ приложение и уеб страница, и други медии като HuffPost и Tasty. Сега компанията изследва други способи за облага, като продажба на спонсорство, абонаменти и участие, както и комерсиална активност, която се " монетизира посредством транзакции от артикули, купувани от нашия уебсайт ", споделя Пробус.

Буря в трафика

Тъй като Mother Jones е с нестопанска цел и разчита на донори и клиенти, а не на реклами, Бауерлайн споделя, че изданието е съумяло да се оправи с бурята в обществените медии по-добре от други.

" Фейсбук трафикът в никакъв случай нямаше да заплати за нашата публицистика ", безапелационна е тя. По отношение на преследването на трафика от новосъздадени медии, Бауерлайн счита, че " в този развой е изгорен доста рисков капитал ". Mother Jones е съумяла да притегли повече почитатели във Фейсбук от всеки път, което съгласно нея демонстрира равнището на потребителския вкус към нейните истории, даже в случай че те са по-трудни за намиране.

" Сега просто не виждате тази информация, която сте избрали да видите ", споделя Бауерлайн. Това е " нарушено заричане към потребителите, изключително във време, когато светът е необикновено комплициран и сложен за схващане ".

Според Сам Чолке, още през предишното десетилетие доста издатели са отчели, че " трафикът им в обществените мрежи е намалял фрапантно ", защото Фейсбук е обезличил текстовите публикации в интерес на видеосъдържанието.

През 2019 година платформата заплати 40 млн. $ за споразумяване на разногласия с рекламодатели, които твърдяха, че е завишила индикаторите си за видео наличие и това е довело до по-високи цени на видеорекламите.

" За доста хора, в това число и за мен, това беше един от първите сигнали, че би трябвало да постъпим рационално ", отбелязва Чолке.

Над 400-те северноамерикански медии, асоциирани към Института за вести с нестопанска цел, се борят да намерят способи да доближат до читателите, добавя той.

Някои издатели удвояват трафика от Гугъл – тактика, която крие други опасности. Миналата година да вземем за пример неточност в Гугъл Discover, персонализиран канал за вести и наличие, докара до спад на трафика за редица издатели.

На въпроса какви са другите други възможности, Никълсън от Chartbeat счита, че една от тях е YouTube, където " някои медии се насочват към монетизиране на видео ". Но в по-голямата си част, те би трябвало да разчитат на " личните си платформи ", където моделите на трафика са по-малко променливи.

Намаляваща възвръщаемост

Дългогодишният медиен колумнист Матю Инграм от Columbia Journalism Review, изяснява, че Фейсбук " в никакъв случай не е бил положително място " за вести, тъй като " се концентрира върху страстите и шерването за други цели ", а не върху търсенето на истината.

" За да запазите трафика си, просто се пробвате три пъти по-усилено и най-после като че ли пропилявате цялото време и запаси против намаляваща възвръщаемост ", добавя още Инграм.

Данните на Pew Research Center демонстрират, че TikTok заема прочут пазарен дял, когато става въпрос от кое място потребителите получават новините си. В изследване през ноември, Pew откри, че процентът на пълнолетните американци, които настояват, че постоянно се обръщат към TikTok за вести, се е нараснал повече от четири пъти от 2020 година насам - от 3% на 14%.

Елиза Шиърър, старши откривател в Pew, разяснява пред CNBC, че за този интервал делът на потребителите на Фейсбук, които са декларирали, че постоянно получават вести от там, е понижен от 54% на 43%.

Но методът, по който хората получават достъп до вести в TikTok, е друг. Вместо да виждат връзки към истории от външни изявления, новините нормално се предават от инфлуенсъри в къси видеоклипове. Това трансформира платформата в изключително слаб източник на трафик за медиите.

Все отново, Mother Jones построява наличие в TikTok и в Instagram, тъй като желае да откри потребителите там, където са, и да " обслужва хората, които търсят надеждна информация ", сподели основният изпълнителен шеф.

" Ако всички ние намираме вести в метавселената, тогава ще намерите Mother Jones и там. Това, което няма да създадем, е да заложим всичко единствено на една платформа, тъй като по този начин в никакъв случай не се получава ", добавя Бауерлайн.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР