money.bgЮжна Африка - някогашният лидер в добива и износа на

...
money.bgЮжна Африка - някогашният лидер в добива и износа на
Коментари Харесай

Южнa Aфpиĸa цял вeĸ бeшe нoмep 1 в дoбивa нa злaтo. Ho ceгa имa дpyг лидep нa пaзapa

money.bg

Южна Африка - тогавашният водач в добива и износа на злато в Африка, изгуби водещата си позиция, откакто цялостен век беше световен номер 1.

Към днешна дата страната към този момент е на второ място по рандеман в Африка, като отстъпи мястото си на Гана.

Причина за това са няколко съществени фактора, измежду които по-високите разноски на производителите, постоянните стачки в страната и усложнения в добива в едни от най-дъблоките мини на Земята, споделя Bloomberg.

От друга страна Гана, която развива добива на злато от XIX век насам печели преднина с помощта на по-ниските разноски, благоприятстващата промишлеността държавна политика и развиването на нови планове. Само през 2018 година добивът там е скочил с 12%.

Заради това южноафрикански компании като AngloGold Ashanti и Gold Fields се насочват точно към Гана, където добивът е по-евтин и по-слабо контролиран.

В същото време най-голямата компания в промишлеността в Южна Африка - Sibanye Gold, редуцира хиляди работни места и се пробва да диверсифицира бизнеса си като залага повече на добива на платина.

Неблагоприятните условия за фирмите в минната промишленост в страната са довели до доста стесняване на добива без значение, че съгласно изчисленията на US Geological Servey страната има най-големи находища на благородния метал в света.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР