Money.bg започва поредица , посветена на бизнеса в различните български

...
Money.bg започва поредица , посветена на бизнеса в различните български
Коментари Харесай

От нулата до над 20 млн. лева приходи: Историята на Ромтех - 3S

Money.bg стартира поредност, отдадена на бизнеса в другите български райони. Ще ви разкажем за сполучливи и новаторски компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е единствено един или два града - всички го знаем, само че е добре да си го припомняме.

Какво е общото сред " умния " дом и охранителната система на банковия клон? На първо място, това са комплицираните и прецизни датчици, които наблюдават за най-малката смяна в десетки индикатори. Свързващото звено обаче не са единствено технологиите, само че и тези, които ги трансформират в работещи решения. Една от сериозните компании на европейския пазар в тази сфера е " Ромтех - 3S " от Враца.

Производителят на електроника през днешния ден има съществено интернационално наличие и е основна част от бизнес с доходи от към 25 млн. лв. за 2022 година Освен в машини и пазарна агресия, обаче, компанията влага в своите хора.

От алармите до международните пазари

Историята на " Ромтех - 3S " е директно обвързвана с развиването на сдружението " Интелигентни системи за сигурност ". Първите му стъпки вършат четирима инженери от остарелия цех за медицински произведения във Враца. Годината е 1994-та, сюжетите в страната са героичен и екипът се занимава с планиране и монтаж на охранителни системи за банките, споделя шефът инж. Диана Върганова.
 Снимка 645236
Източник:

След това стартира производството на сензори и централи. Днес компанията асемблира, настройва, програмира и инсталира печатни платки, създава пластмасови и железни елементи и кабелни снопове. Продължава и проектирането и реализацията на цялостни сигнално-охранителни, наблюдателни и пожароизвестителни системи. Големи клиенти като " Фантастико " употребяват нейните решения за светодиодно осветяване във всичките си обекти.

" В момента всеки ден имаме по над 150 разнообразни произведения в произвеждане ", показва инж. Върганова. По-голямата част от производството е на база разработките на клиентите на компанията, като под 10% от продукцията остава у нас. Останалото се осъществя в Европа, само че също и в арабските страни.

Протегната ръка от Холандия

Ключово за развиването на бизнеса е основаването на " Ромтех - 3S " през 2007 година като смесено сдружение сред нидерландската Rommens Instrumenten-en Apparatenbouw B.V. и " Интелигентни системи за сигурност ". Това е първата година от участието на България в Европейски Съюз, договарянията са още от преди него - нашата страна към момента не е със мощни позиции като актуален производител на електроника.

Съвместната работа дава опция врачанското дружество да стартира да експлоатира SMT индустриални линии за електронни съставни елементи с най-високи индикатори.
 Враца: Бизнес отвън сянката на
Враца: Бизнес отвън сянката на " Химко "

Най-големият северозападен град се връща на икономическата карта, само че провокации не липсват

" Напаснахме се ужасно - те (нидерландската компания) са 25 индивида, които се занимават извънредно с развойна активност. Идеята беше те да вършат образците и цялото всеобщо произвеждане да се трансферира в България. Четирима инженери от Холандия стояха 6 месеца тук, с цел да обучат личния състав. Машините бяха същите като техните и зареждането на стратегиите за асемблиране ставаше онлайн - откакто са проиграли мострената серия, изпращат към нас ", споделя инж. Върганова.

На първото ревю с присъединяване на " Ромтех - 3S " нидерландците застават зад българските си сътрудници, като подсигуряват качеството на продукцията им пред заинтригуваните гости - жест, който във врачанската компания помнят и до през днешния ден.

Двете компании се разделят преди няколко години, защото западноевропейците нямат опция да влагат с темпото, с което работи българската компания: " При тях с 20-25 индивида мъчно се прави това, което се прави със 150 - без значение от маржа на облагата. Прецениха, че ще е по-достойно да се отдръпват и ние им изплатихме техния дял във компанията ".

Произвеждат и платки, и... фрагменти

Днес " Интелигентни системи за сигурност " и " Ромтех - 3S " работят дружно за разнообразни клиенти с общо към 240 чиновници в съвременна постройка с общо към 8000 квадратни метра индустриални и офис площи. Дълги години тя регистрира по 10% растеж на приходите. За предходната година те се над 10 млн. евро.

Инж. Върганова не счита, че бизнесът в Северозапада е по-труден, в сравнение с другаде в България, само че признава, че е проблем неналичието на качествени университети в района.
 Снимка 645238
Източник:

Преди COVID-19 по контракт с ТУ-Русе преподаватели са обучавали на място във Враца инженерния състав на предприятия от района. Сега, обаче, това е спряно и се постановат пътувания за присъствено образование.

" Гладът при нас е за инженерни фрагменти. В момента имаме 23 или 24 инженери, от тях половината са пристигнали подготвени, а останалата половина са станали инженери на място - тук са почнали да учат задочно или отдалечено, да взимат изпити и така нататък Те са построени от компанията ", акцентира тя.

" Ромтех - 3S " от 8 години е ангажирана и в дуалното образование - обезпечава действителна среда, в която възпитаници от профилираните учебни заведения получават познания и умения.

Налага се компанията да си основава фрагменти на всички равнища, тъй като съгласно инж. Върганова равнището на образованието е прекомерно ниско: " Ние вършим входящи проби, които ние сме взели от МОН - за 7 клас. Много мъчно инженерният състав, пристигнал извън, получава тройка ".

Затова и всеки, постъпил на работа, получава собствен наставник, който през първите месеци го образова.

В България, все пак

" Ромтех - 3S " през 2013 година става първият притежател на наградата " Мито Орозов " за новаторски предприятия от Враца и района. Инж. Диана Върганова познава наследниците на огромния български фабрикант и за нея той е бил " в действителност страховит разум и патриот ".

Виждат ли се на повече места духът и концепциите на Орозов през днешния ден - един век след гибелта му? Откровеният отговор на шефа на " Ромтех - 3S " е по-скоро негативен. От една страна тъй като " липсват духовни полезности " у огромна част от хората. От друга, по думите ѝ бизнесът през последните години не вижда нито поддръжка, нито предвидимост от страната.

Така, да вземем за пример, след пандемията доста се е лимитирала практиката на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия да провежда т.нар национални щандове с голям брой български компании на разнообразни профилирани изложби по света.

" Сега ние плащаме безусловно всичко, организираме си всичко, аплайваме година и половина по-рано, с цел да получим 20% отстъпка, плащаме по-рано и така нататък Държавата я няма ", акцентира инж. Върганова.

На ревю в Истанбул преди години (отново с присъединяване на лични разноски) " Ромтех - 3S " провокира огромен интерес със своите решения за осветяване. Как реагира южната ни съседка: " От идната година вкараха 30% мито за импорт на подготвени светодиодни осветители. Имахме писмо от турското консулство - да създадем фабрика в Бурса. Предлагаха ни място с построена инфраструктура, профилирано учебно заведение наоколо и банков заем с нулева рента за 2 години ".

Не се местят, само че пък други се вземат решение на сходни стъпки: " Има сътрудници от Монтана, които си реалокираха производството в Сърбия. Загубихме огромен клиент, тъй като и той си направи лична фабрика там ".

" Ромтех - 3S " остава във Враца и не губи упоритостите си за нови клиенти, нови пазари и нови упехи. След скорошно ревю в Мюнхен към този момент се приготвя мострена серия за евентуален клиент, а сериозен интерес има от още две задгранични компании.

Инж. Върганова е уверена, че екипът ѝ е задоволително квалифициран, с цел да отговори на условията им - въпреки междинната възраст в компанията да е 29-30 години: " Ние нямаме текучество, без значение, че заплатите не са фрапиращо високи - нямаме администрация, проблемите се почистват на секундата. Съществува другарска конюнктура ".

За да стане бизнесът ти забележим интернационално, точно последното в действителност е сериозно значимо - най-малко колкото оборудването в цеховете и квалификацията на хората, които работят с него.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР