Монетите, които се хвърлят във величествения фонтан Ди Треви“ в

...
Монетите, които се хвърлят във величествения фонтан Ди Треви“ в
Коментари Харесай

Какво се случва със стотинките, хвърлени във фонтана на желанията?

Монетите, които се хвърлят във величествения шадраван " Ди Треви “ в Рим с пожелания за обич, здраве или завръщане във Вечния град, обезпечават практическа помощ на хора, които туристите в никакъв случай няма да срещнат.

От стотици години, когато са в Рим, посетителите се стичат до фонтана, с цел да си намислят предпочитание, следвайки именит обред. В днешно време монетите престояват там няколко дни, преди да бъдат извадени и да се озоват в римското поделение на международната католическа благотворителна организация Caritas, където купища монети се преброяват и се употребяват за финансирането на хранителна банка, социална кухня и планове за бедните.

През 2022 година Caritas са събрали 1,4 млн. евро (1,52 млн. долара) от фонтана. Рим е един от най-посещаваните градове в света с 21 млн. туристи годишно. Изваждането на монетите от фонтана е представление единствено по себе си, в което вземат участие служащи от районната компания за комунални услуги ACEA, които балансират на ръба на големия бароков шадраван, употребявайки четки с дълги дръжки и смукателни маркучи. След това монетите се предават на Caritas, където се подсушават със сешоари за коса и сушилни за принадлежности и се сортират и преброяват.

Около фонтана има надписи, обясняващи, че монетите ще се употребяват за щедрост, което радва доста от туристите, позиращи край една от най-популярните забележителности в града. През деня и вечер към фонтана има тълпи от хора, които театралничат за фотоси. Легендата гласи, че в случай че хвърлите във фонтана монета с дясната ръка през лявото рамо ще се върнете в Рим. Хората с най-голяма ненаситност прибавят и персоналните си стремежи.

" Хвърлям монета, както се споделя, в случай че хвърлиш монета, се връщаш в Рим, а също и тъй като желая да си пожелая да намеря любовта “, сподели Карола от Чили. 

Фонтанът " Ди Треви “, приключен през 1762 година, краси фасадата на двореца Палацо Поли в центъра на Рим. Това е мястото, където италианският кино режисьор Федерико Фелини снима една от най-известните подиуми в киното във кино лентата La Dolce Vita, в която Анита Екберг, влиза във фонтана и приканва Марчело Мастрояни да се причисли към нея. Влизането във фонтана е неразрешено, а туристите биват глобявани, в случай че го създадат. 

Сортиране на монети

Два пъти седмично до четирима служащи събират монетите, споделя Франческо Приско, управител в ACEA. Фонтанът пък се източва за разчистване 2 пъти месечно. " Дейностите по събирането на монетите и разчистване се правят допустимо най-бързо, с цел да се ограничи времето, в което той не работи “, прибавя той. След събирането на монетите те отиват в офиса на Caritas, където служителят Фабрицио Маркиони ги разстила върху голяма маса за изсушаване. На дъното на фонтана обаче не се намират единствено монети. Работници са вадили от там бижута, зъбни протези, религиозни медали, даже пъпна шнур. 

До фонтана има надписи, които предизвестяват монетите да не се крадат. През годините е имало такива опити, в някои случаи с магнити, прикрепени към дълъг кол. Близо до централната гара на Рим се намира супермаркет на Caritas, прочут като Casilina Emporium, който разпределя храна на нуждаещи се поданици, които могат да я закупят с точки в специфична карта, издадена от организацията, пише actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР