Монетата от 10 лева, посветена на българското председателство на Европейския

...
Монетата от 10 лева, посветена на българското председателство на Европейския
Коментари Харесай

Монетата за европредседателството вече е изчерпана

Монетата от 10 лв., отдадена на българското председателство на Европейския съюз, към този момент е изчерпана, оповестява БГНЕС. Монетата беше пусната в продажба във вторник, 2 януари, и се разграби за по-малко от 2 дни и няколко часа.

Още в първия ден големи опашки се образуваха пред постройката на Българска народна банка. Стотици нумизмати и други жители от цялата страна желаеха да се снабдят с монетата. Опашките не секнаха и през втория ден, като касите на Българска народна банка работиха под цялостна пара.

Възпоменателната монета от 10 лв. е направена от чисто сребро, с отчасти позлатяване. Тиражът ѝ е стеснен - едвам 3000 броя. Именно по тази причина всеки можеше да си закупи единствено по една. Монетата се продаваше на касите на Българска народна банка в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лв..

Освен нея централната ни банка пусна и разменна монета от 2 лв. с тираж 500 000 броя. На гърба ѝ е логото на българското европредседателство. От Българска народна банка акцентират, че и другите излъчвания двулевки също остават законно платежно средство.

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат употребявани като дарове за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР