Монетарната политика ще продължи да бъде тема номер едно през

...
Монетарната политика ще продължи да бъде тема номер едно през
Коментари Харесай

Монетарната политика остава тема №1 за инвеститорите и тази седмица*

Монетарната политика ще продължи да бъде тематика номер едно през тази седмица, тъй като следва вълна от мнения от централни банкери, както от Съединени американски щати, по този начин и в Европа и Азия. От Федералния запас може да чакаме спомагателни пояснения за какво и по какъв начин ще се покачват лихвите. Пазарите правят оценка една стъпка от 75 б. п. при започване на ноември и още 50 б. п. в края на годината. С това лихвата ще стигне 4.5%, в случай че нещо съществено не се обърка до тогава. Като да вземем за пример, още по-силен спад на главните валути по отношение на $.

Британският паунд се движи по тази траектория и през последните дни форсира спада си, като стигна безусловно дъно по отношение на $. Слабостта на еврото, китайския юан и на ресурсните валути на Канада, Австралия и Нова Зеландия обаче, се отличава от стабилизирането на йената по една причина – Централната банка на Япония интервенира на валутния пазар. Дали и останалите ще създадат тези стъпки независимо или ще има координирана намеса, следва да стане ясно в околните няколко седмици.

Сред идните стопански вести, които ще наблюдават вложителите са данните за инфлацията в еврозоната. Еврото падна до 0.96 $, а динамичността на търговията прилича на образуването на най-малко краткосрочно дъно. Американският показател S&P 500 слезе под 3700 пункта и е на най-ниските равнища за годината. Едновременно с поевтиняването на акциите се следят и разпродажби на облигации. Това съставлява преоценяването на активите по отношение на желанията на централните банкери да покачват още повече лихвите. Но съществува и опцията тези продажби да се усилват, поради спада на $. Светът е цялостен с деноминиран доларов дълг, а емитентите му незабавно би трябвало да си обезпечават ликвидни средства, с цел да поддържат заплащанията си по него. И в случай че централните банкери не спрат победния марш на $, светът ще направи крачката към нова финансова рецесия.

* Коментарът е на Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в Елана Трайдинг, и не съставлява съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР