Монета от времето на цар Иван Асен II беше открита

...
Монета от времето на цар Иван Асен II беше открита
Коментари Харесай

Откриха монета от времето на Иван Асен II в Перперикон

Монета от времето на цар Иван Асен II беше открита в античния каменен комплекс Перперикон. Находката датира от първата половина на 13-ти век. Тя е измежду екземплярите, които дават началото на българското монетосечене.

Монетата е изсечена в Солун и е направена от мед и сребро. Периодът, от който датира тя, е самобитен пик на Второто българско царство. Тогава цар Иван Асен II уголемява рамките на българските територии до тези достигнати от цар Симеон Велики три века по-рано.
Проф. Николай Овчаров, археолог: Тази монета е една от най-добре непокътнатите. На нея е изобразен настойникът на Солун - св. Димитър, който коронясва българския цар. И дружно с друга монета, която имаме от по-рано - ни демонстрира, че Солун през това време попада напълно под българско въздействие.
През 2019 година се навършват 20 години от археологическата работа на Перперикон. Само през тази година са открити към 150 находки.

Освен монетата на Иван Асен, измежду най-интересните открития са медни и бронзови кръстове, бронзови ключета за съкровищница и малко сандъче за скъпоценности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР