Монета от 2 стотинки, изсечена по време на дълбокия соц

...
Монета от 2 стотинки, изсечена по време на дълбокия соц
Коментари Харесай

Монета от 2 стотинки достигна цена от 15 000 лева

Монета от 2 стотинки, изсечена по време на дълбокия соц – 1981 година, е измежду най-скъпите сега. Цената ѝ върви от 6 до 8 хиляди лв.. Специализирани уеб сайтове обаче я оферират и за 15 000 лв..

Двете стотинки са изсечени, с цел да се пуснат в всеобщо послание преди 41 години. От тях има милиони. Има обаче няколко, които са със сгрешен надпис и по тази причина са толкоз скъпи и търсени от колекционерите. Те се броят на пръстите на ръцете, споделя Георги Георгиев, началник на Софийското нумизматично сдружение.

Други специалисти прецизират, че броя е единствено 20, предава struma.bg.

Ако се разровите в чекмеджета и шкафове, където държите непотребни движимости и попаднете на монета от две стотинки от 1981 година с надпис на реверса “Народна република България ”, сте извадили шанс – за нея може да получите сума, с която да си купите относително нова кола.

Ще сте късметлия и в случай че попаднете на монета от 1 стотинка от същата година и със същия надпис. Цената ѝ е малко по-скромна – към 10 000 лв., защото от нея има малко повече бройки – 137.

Нумизматите изясняват и за какво тези монети са толкоз неповторими.

По времето на соца в чест на 13 века от основаването на България Българска народна банка взема решение да смени нормалния надпис на елементарните замени монети и вместо “Народна република България ” на тях да написа “Хиляда и триста години България ”.

Според Георгиев за промяната на надписа е настояла персонално Людмила Живкова.

Само че някой от монетния двор не помни да смени матриците на 1 и 2 стотинки и по този начин за изсечени 20 броя монети от 2 стотинки и 137 броя от монетите със стойност 1 стотинка.

Нумизматите обаче предизвестяват, че на редките монети се вършат имитации.

Ето и публикация, на която попадна Lupa.bg, монетата от 2 стотинки е оценена „ единствено “ на 6000 лв.:

2 стотинки 1981 – Народна република България

Емисия: 1981 година

“Народна република България ”

Номинална стойност – 2 стотинки

Метал – бронзова сплав

Тегло – 2 г

Диаметър – 18 мм

Гурт – нащърбен

Тираж – 20 бр.

Отсечена в София, България
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР