Mondi е собственик на завода за хартия в Стамболийски от

...
Mondi е собственик на завода за хартия в Стамболийски от
Коментари Харесай

Mondi опроверга икономическото министерство за планирана инвестиция

Mondi е притежател на завода за хартия в Стамболийски от 2006 година

© Асен Тонев Още по тематиката
Хартиено огледало

Тенденциите в производството на опаковки от хартия отразяват спада в износа и вътрешното ползване
18 мар 2013
Световен колос купува някогашния „ Целхарт “

Фирма на Anglo American взема българския монополист в материалите за кашони
26 май 2006 Ден откакто от пресцентъра на икономическото министерство оповестиха, че интернационалната група за произвеждане на опаковки и хартия Mondi има намерение да влага над 600 млн. евро в построяването на нов цех в България, притежателят на завода в Стамболийски опроверга ведомството. Макар че компанията преглежда разнообразни разновидности за фабриката си в страната, на този стадий решение за инвестиция не е взимано, споделиха от Modni за " Капитал " и дефинираха информацията и появилите се изявления в локалните медии като спекулации. Междувременно акциите на сдружението нарастнаха с 2.3% и 3.6% на тържищата в Лондон и Йоханесбург, където се търгуват.

Твърде рано

Съобщението от икономическото ведомство пристигна след среща на заместник-министъра Лъчезар Борисов и изпълнителния шеф на Агенцията за вложения Стамен Янев с техническия шеф на " Монди Стамболийски " Кристиян Скилих. От него излиза наяве, че са били разисквани " опциите за разширение на производството ", а заместник-министърът се е заел да спомага оптимално бързо с процедурните решения. Законът за поощряване на вложенията по принцип планува разнообразни насърчителни ограничения за огромни планове.

Дали обаче компанията изобщо ще стартира разширение на производството е рано да се каже. " Mondi непрекъснато прави оценка евентуални вложения в предприятията си, които са облагодетелствани откъм индустриални разноски, и сега преглежда разнообразни разновидности за фабриката си в Стамболийски в България. На този стадий не е взимано такова решение ", гласи формалното известие на групата.

Изпреварващата информация от министерството на стопанската система сигурно е тормозила общественото сдружение. Според борсовите правила то е задължено да афишира идни огромни финансови разноски пред капиталовата общественост, а сходни известия могат да повлияят на цената на акциите му.

Практика с история

Подобни прибързани известия за идни мегаинвестиции в България не се вършат за първи път. Такива имаше и преди време, когато стана ясно, че китайската платформа за онлайн търговия Alibaba има желание да построи логистичен център, който да обслужва поръчките в Европа, а представители на групата се срещнаха с представители на българското държавното управление. Тогава Стамен Янев разгласи, че групата демонстрира интерес към Бургас, а плануваната инвестиция е 100 млн. евро. От Alibaba обаче прецизираха за " Капитал ", че това е било " посещаване на вежливост ".

Само преди няколко месеца кметът на Плевен Георг Спартански заяви, че немският производител на кабелни системи за коли Leoni ще строи индустриална база в града. Той даже посочи, че компанията ще влага сред 30 и 48 млн. евро и ще открие 2500 работни места. На въпрос на " Капитал " тогава от сдружението дадоха отговор, че групата в действителност изследва опциите за уголемение на индустриалните си мощности в Източна Европа, в това число в България, и че Плевен е една от обсъжданите местоположения. Решение обаче към момента няма. Групата в България

Mondi е най-големият производител на опаковки и хартия в света. Групата има фабрики в над 30 страни, а заетите са 26 хиляди души. За 2017 година компанията има над 7 милиарда евро доходи, като регистрира растеж от 7% на годишна база. Печалбата й преди лихви, налози и обезценки (EBITDA) се усилва с 6% до 1.4 милиарда евро. Капиталовите разноски на групата през предходната година са били 611 млн. евро.

В България компанията е притежател на завода за целулоза и хартия в Стамболийски от 2006 година Тя го купи от Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация след търг за активите, притежавани от някогашната " Целхарт ". За 2016 година " Монди Стамболийски " регистрира над 146 млн. лева доходи от продажби и 29.3 млн. лева чиста облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР