Монбат Груп, част от бизнеса на братята Атанас и Пламен

...
Монбат Груп, част от бизнеса на братята Атанас и Пламен
Коментари Харесай

Монбат продаде немската си литиево-йонна дивизия на Бритишволт

" Монбат Груп ", част от бизнеса на братята Атанас и Пламен Бобокови, които бяха на прицела на българската прокуратура с обвинявания за спекулация с рискови боклуци, е продала на английска компания своя немска компания, оповестиха от сдружението в сряда.

Сделката за 36 млн. евро е със основаната през 2019 година " Бритишволт " (), която работи за " електрификация на обществото ". Тя купува " Монбат Холдинг " (Monbat Holding GmbH), която е посредническа холдингова конструкция на " Монбат Груп " и има 100% от немската EAS Batteries GmbH (EAS) и 100% от " Монбат Ню Пауър " (Monbat New Power GmbH – MNP).

Трите компании – " Монбат Холдинг " (холдингова структура), EAS Batteries (оперативна структура) и MNP (структура, стопанисваща активи) образуват литиево-йонната дивизия на " Монбат ".

EAS дава отговор за оперативния екип и прави комерсиалните действия в литиево-йонната дивизия на " Монбат ". Дружеството предлага новаторски подходи в ръководството на мощности за промишлеността, корабоплаването и други. MNP има завода, оборудването и друга благосъстоятелност, в това число патентите, лицензите и създадените в компанията изобретения и ноу-хау. Компанията се занимава и с създаване и възобновяване на системи за предпазване на сила.

Новината изстреля акциите на " Монбат " АД с 8.18% и те се продаваха за 5.95 лева след откриването на сесията на Българската фондова борса, само че след това растежът спадна до 4.5 на 100 и дяловете вървяха по 5.75 лева

Тази продажба идва месец откакто акционерите на " Монбат " утвърдиха плануваната продажба на основаното в Австрия поделение на компанията " Монбат Имобилен " (Monbat Immobilien), както и обвързваните с него недвижими парцели на обща цена от 15.2 милиона евро.

Сега подписаното съглашение за 100% от дяловия капитал на " Монбат Холдинг " предстои на завършване, в това число на всички регулаторни утвърждения.

Britishvolt е пионер в батерийната промишленост, чиято активност е концентрира върху създаването на технологии за акумулатори от последващо потомство и обвързваните с тях проучвания и решения. Британската компания работи за развиването на бъдещето на електрическия превоз и стабилно предпазване на сила, като създава най-хубавите в класа, нисковъглеродни, устойчиви и отговорно създадени технологии за литиево-йонни акумулатори.

Сделката включва кеш съставен елемент, както и издаване на елементарни акции от капитала на Britishvolt.

" Структурата на договорката изцяло поддържа плануваното развиване на EAS и " Монбат Груп ". " Монбат " ще резервира наличието си в литиево-йонната промишленост посредством миноритарния дял, който групата ще държи в " Бритишволт ". Вярваме, че " Бритишволт " е верният стратегически сътрудник, който разполага с нужните запаси, с цел да стане водач в даването на литиево-йонни решения за електрифициран превоз и предпазване на сила. Синергията сред EAS и " Бритишволт " в допълнение ще способства за прибавяне на стойност за купувача, неговите акционери и всички заинтригувани лица ", разяснява Виктор Спириев, изпълнителен шеф на " Монбат " АД.

" Това придобиване – второ в нашата къса история и първо зад граница – акцентира упоритостта и решимостта на " Бритишволт " да предлага най-хубавите в класа им решения за акумулатори на своите клиенти ", прибавя Орал Наджари, създател и изпълнителен шеф на купувача.

" В продължение на неотдавна оповестеното нахлуване в бранша за батерийни решения в морския превоз, EAS ще способства за по-бързото постигане на тези кафези до пазара и ще разреши на компанията да осъществя облаги по-бързо. Сделката идеално добавя нашата пътна карта " Проект Титан ", която ще ни разреши да предложим по-голям формат кафези, особено ориентирани към най-високия клас клиенти. Тези кафези ще оферират нараснала мощ и енергийна компактност, както и усъвършенствани благоприятни условия за бързо зареждане. Най-добрите параметри без компромис! ", показва още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР