Мона Лиза е обект на страхопочитание и очарование от векове.

...
Мона Лиза е обект на страхопочитание и очарование от векове.
Коментари Харесай

Разкриха поредната тайна, скрита в мистериозната Мона Лиза

" Мона Лиза " е обект на благоговение и обаяние от епохи. Експерти от целия свят непрекъснато се пробват да разкрият мистерията зад нейната загадъчна усмивка. Сега, с помощта на рентгенова технология, учените разкриват тайните на именития портрет на Леонардо да Винчи - и изясняват по какъв начин е съумял да сътвори нещо толкоз необикновено единствено с няколко придвижвания на четката.
 Лувърът, Мона Лиза и търгът за специфичен достъп до Джокондата
По-близо до Мона Лиза от всеки път

Преживяване веднъж

Скорошно допуска, че италианският ренесансов занаятчия може да е бил в изключително остроумно въодушевление, когато се е заел със творбата си от началото на 16 век. " Той е обичал да опитва и всяка негова картина е изцяло друга механически ", споделя Виктор Гонзалес, водещ създател на проучването, пред Associated Press.

Гонзалес, който учи химическия състав на десетки творби на Леонардо и други, открива, че има нещо особено в боята, употребена за " ". Става дума за рядко съединяване, наречено плубонакрит.

Смята се, че Леонардо е употребявал прахуляк от оловен оксид. Той е обработил праха в ленено или орехово масло посредством нагряване на сместа. Полученият резултат е масло с доста прелестен златист цвят, наподобяващ меда.

Фрагментът от боята, който Гонзалес и екипът му проучват е взет от горния пласт на картината и е с диаметър на човешки косъм. Учените надникват в атомната конструкция на тестът, употребявайки рентгенови лъчи в синхротрон - огромна машина, която форсира частиците съвсем до скоростта на светлината. Това им разрешава да разгадаят химическия състав и да открият плубонакрита, второстепенен артикул на оловния оксид.

" Плубонакритът е истинска рецепта на Леонардо ", споделя Гонзалес. " И това е първият път, когато може да потвърдим това. "
 Леонардо да Винчи и планът на Вецози и Сабато, който открива живи потомци на гения
Има ли живи родственици Леонардо да Винчи

Колко са и с какво се занимават

Смята се, че след Да Винчи холандският занаятчия Рембранд евентуално е употребявал това съединяване, през 17 век. " Това демонстрира, че рецептата е излъчена от епохи ", прибавя още Гонзалес.

" Мона Лиза ", за която историята твърди, че е портрет на Лиза Герардини, брачна половинка на флорентински търговец на коприна, както и други произведения на Леонардо, към момента крият голям брой секрети. " Със сигурност има занапред какво да разберем ", споделя Виктор Гонзалес. " В момента едвам допираме повърхността. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР