МОН защитава 22 професии през 2018/2019 Българската икономика търси 64

...
МОН защитава 22 професии през 2018/2019 Българската икономика търси 64
Коментари Харесай

Търсим 64 000 специалисти

МОН пази 22 специалности през 2018/2019

Българската стопанска система търси 64 238 експерти от дефицитни специалности за идващите 5 години, като се чака най-нужни фрагменти да бъдат техниците по пътно-транспортната техника – 9659. Това демонстрира разбор на МОН на Базата на данни от Центъра за осведомително обезпечаване на образованието и Националния застрахователен институт, написа в. Монитор.

24 са общо специалностите от специалностите, по които се чака да има дефицит на експерти. Сред тях са и 5819 техници по подемно-транспортна техника, инсталирана на пътни транспортни средства, 5714 по пристанищна машинизация, 3038 по оператори по произвеждане на облекло от текстил, 1883 стругари и други. Най-малък ще е дефицитът на монтьори на енергийни уреди и съоръжения – 521 и производители на самун и хлебни произведения – 539. Броят на експерти от другите специалностите от специалностите се образува във връзка с заменяне на лица, подлежащи на пенсиониране с учещи в системата на учебното професионално обучение и образование.

Общо 22 специалности ще бъдат включени в листата със предпазените от страната специалности от специалности, по които се чака дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2018/2019 година. Сред тях са химик - технолог, животновъд, растениевъд, каменоделец, корабоводител, пътен строител, минен механик и други. По този метод се основава опция за обезпечаване на фрагменти в тези области. Списъкът е включен в план за Постановление на Министерски съвет за приемане на Списък със предпазените от страната специалности от специалности, на критериите за определянето им и на изискванията и реда за в допълнение финансиране за прехрана на паралелки за придобиване на подготовка по предпазени специалности, направен от МОН. За да бъде предпазена една специалност, тя би трябвало да дава отговор на два признака – образованието на експерти да се реализира в не повече от четири държавни и/или общински учебни заведения, както и характерната професионална подготовка да се разграничава с не по-малко от 75 на 100 от наличието на образованието по другите специалности от специалностите в листата.

С постановлението е препоръчан и лист с 54 специалности от специалности с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2018/2019 година. В него се отбелязва, че за идната образователна година няма да доближават помощник-възпитатели в развъждането и възпитанието на деца, техници на локомотиви и вагони, бояджии, заварчици, производители на самун и хлебни произведения, корабостроителни техници и други.

Постановлението планува и основаването на междуведомствена комисия към просветния министър, която годишно изготвя план на актуализиране на описите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР