МОН предвижда промени в наредбата за оценяване на учениците. Причината

...
МОН предвижда промени в наредбата за оценяване на учениците. Причината
Коментари Харесай

МОН обмисля промени в оценяването на учениците

МОН планува промени в наредбата за оценяване на учениците. Причината - постъпили тъжби на родители за претоварване на учениците вследствие нецелесъобразно задаване на писмени независими работи и поради огромния брой изпитвания. Това се показва в претекстовете за изменение и допълнение на разпоредба, оповестени за публично разискване в уеб страницата на МОН.

С оферти план на промени в наредбата се цели да се основат условия за понижаване претовареността на учениците посредством усъвършенстване на изпитванията по обособените предмети и на броя на оценките за образователния период, както и за установяване на условия за броя на задаваните писмени независими работи през образователната седмица.

В резултат на използването на плана на наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците се реализират предстоящи резултати, разясняват от МОН. Сред тях са да се понижи броят на оценките, въз основа на които се образува срочната оценка за съответния образователен предмет, в това число посредством унищожаване на условието за осъществяване на входно ниво на учениците за профилираната подготовка. Да се вкарат условия за броя на независимите работи отвън часа, посредством които да се подсигурява вземане предвид на размера им с възрастовите благоприятни условия на учениците и за целесъобразното им потребление като естествено продължение на урока, стимулиращо развиването на ученика. Преодоляването на отрицателните трендове, свързани с потреблението на независимите писмени работи като глоба за ученика или като опция да се довърши незавършената през часа работа, предпоставя нуждата от нормативно установяване на размера им за една образователна седмица. Да се разграничат дилемите за писмена независима работа отвън часа от изследователската планова активност, която учениците извършват самостоятелно или в екип, с цел да се подчертава върху опцията да получат оценка за задачата, изпълнявана поредно и поетапно през по-продължителен интервал от време.

Цели се да се понижи и административната тежест на Националния STEМ център, който съхранява оригиналите на изпитните работи от всички национални външни оценения и от държавните зрелостни изпити, като се дефинира период за предпазване един месец от предаването им. Новата наредба не се отнася за съхраняването на оценените изпитни работи в електронен вид.

Направените оферти за усъвършенстване и прецизиране на настоящите разпореждания на Наредба 11 за оценяване на резултатите от образованието на учениците от една страна покачват успеваемостта на процесите на учене и преподаване, а въпреки това способстват за понижаване на административната тежест на всички управнически равнища, разясняват от МОН.

" С предлаганите промени за домашните работи се дава по-голяма автономност на учителите. Според мен условията би трябвало да показват минималните прагове, а не оптималните. Понякога едно по-задълбочено изпитване може да е по-стойностно, в сравнение с две или три, които са единствено с цел да се съблюдава някакво условие. Например, в случай че се даде групова работа, план, който се прави в продължение на часове - за месец или месец и половина, е доста по-смислено, в сравнение с ученикът да опише някаква извадка от учебника. Това го утвърждавам, тъй като никой не пречи на учителите, в случай че желаят да вършат и повече изпитвания. И не мисля, че някой би бил срещу против това ", сподели пред Българска телеграфна агенция Асен Александров - шеф на 51-о Средно учебно заведение " Елисавета Багряна " в София, който е и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

Според него предлагането за понижаване на броя на домашните работи е неизпълнимо, тъй като " не може да се мери ".  " Обсъждахме го към този момент на Отраслов съвет и мисля, че има схващане от екипа на МОН, че това е нещо пожелателно. Всичко все едно се свързва единствено с математиката, само че има и други предмети. Оплакваме се, че са ниски оценките на учениците ни в седми, в десети и в 12-и клас. Считаме, че това е пътят да понижим домашните работи, да съкратим образователните стратегии - да учат децата по-малко и да имат по-малко домашни, и остава чувството, че няма нищо общо сред слабите оценки на учениците и времето, което те отделят да учат. Учителите, които дават по-големи домашни работи, не го вършат, тъй като желаят да санкционират учениците, а при диалози в нашето учебно заведение множеството от родителите утвърждават децата им да имат задоволително домашни. И съгласно мен домашното би трябвало да бъде някакъв най-малък предел, за който да се каже, че става дума за домашни работи, които ще бъдат оценени наложително ", сподели Асен Александров.  

Той означи, че " има един текст за не повече от пет домашни работи в седмица по всички предмети " и попита по какъв начин това ще се реализира на процедура, тъй като да вземем за пример в десети клас преподават 11 учители и те по какъв начин ще съгласуват домашните работи. Ако учителят по математика е дал четири домашни, то той е изчерпил целия предел, само че за какво да не даде четири домашни работи, в случай че по математика учениците имат пет часа в седмицата. Още повече самата дума " домашно " не ми харесва, тъй като тя е някакво остаряло разбиране, а през днешния ден приказваме за обърната класна стая и се схваща, че ученето е непрекъснат развой и учениците учат в учебно заведение, у дома и независимо, сподели шефът на 51-о учебно заведение.

Могат да се дават диференцирани домашни работи за учениците, които имат за цел доста добра оценка, за тези, които целят добра оценка, както и за тези, стремящи се към междинна оценка, е мнението на Асен Александров. " Едно е за възпитаник, за който тройката е заветната цел, само че за този, който желае да има шестица по даден образователен предмет, не е по този начин ", добави той.

Попитан би трябвало ли да има домашни работи през ваканцията, Александров отговори за какво да не се дават целесъобразни книги за четене, както ги има и в този момент. Те са целесъобразни и с тях учителите насочват учениците какво могат да прочетат, посочи учебният шеф.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР