МОН няма да зачита 7-ма задача от матурите по български

...
МОН няма да зачита 7-ма задача от матурите по български
Коментари Харесай

МОН се отказа от 7-ма задача от матурите

МОН няма да зачита 7-ма задача от матурите по български език и литература . Това стана ясно на брифинг в просветното ведомство, до момента в който протичат днешните изпити - втората матура за 12-ти съсловия и математиката от Националното външно оценяване за седмокласниците. Решението разгласи зам.-министър Таня Михайлова .

Припомняме, задача 7 от матурата за зрелостниците обърка възпитаници, а и провокира възмущение на специалисти.

 Зрелостниците пишат по вид 1 на втората матура
Зрелостниците пишат по вид 1 на втората матура

Изтегленият вид 1 важи за изпита по всичките 13 предмета

Според изискването би трябвало да се уточни изречението, в което няма позволена граматична неточност. Спорният дистрактор е " б ", който звучи неестествено, макар че не е позволена тъкмо граматична неточност. Именно този отговор е правилен, съгласно МОН.
Дистрактори " в " и " г " се изключват поради неналичието на цялостен член в думaтa " юриста " и членуване на " Искърско дефиле ", в отговор " а " грешката е в членуването на " сухопътен ".

По време на брифинга от МОН обясниха, че в подусловието на задачата няма граматична неточност, а семантична неправилност . За да не бъдат ощетени зрелостниците ще бъде присъдена по една точка за всеки вероятен правилен отговор.

Тази задача се приема, че е част от 30-те точки. Тоест, откакто има изискване за двусмислие, това значи, че ще получи точките, които би трябвало да получи - тази задача носи една точка.

Таня Михайлова разяснява, че защото има противоречив миг , защото ще има чувство за неустановеност в зрелостниците - решението е тази задача да не се зачита в изпитния вид.

" Преди всичко този изпит би трябвало да покаже знанията. Всеки един отговор би трябвало да бъде неоспорим . Съответно защото изискването основава и най-малкото подозрение за различен отговор, считам че това е изцяло отговорно решение ", уточни още зам.-министър Михайлова.

Стана ясно, че тестовите материали минават през три равнища на надзор -през комисия, лица, които утвърждават разновидностите, и лица, които вършат експертна окончателната оценка на изпитните разновидности за държавните зрелостни изпити. Комбинациите са над 11 милион

Проф. Светла Коева, шеф на Института по български език приветства решението на министерството.

Припомняме проблема: В отговора, който е даден за правилен, граматична неточност - няма, само че изречението основава причина за семантично недоумение. Тя изясни, че сказуеми, които са за изложение на психическо положение, когато са използвани в недовършен тип и в минало свършено време, когато изискват директен обект, който е одухотворен или съществително, което показва група от одушевени обекти, какъвто в тази ситуация е съществителното комисия - група от лица, постоянно би трябвало да бъде членувано в изречението, с цел да бъде то граматично правилно.

Ето и цялата задача, която към този момент няма да си взима под внимание:

В кое от изреченията НЕ е позволена граматична неточност?

А) Гласуваните ремонти в новия закон ще обиден директно въздушния и сухопътен превоз в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли комисия.

В) Още на следващия ден господин Каменов, юриста на братовчедка ми, ще те потърси, с цел да подготвиш нужните документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина към 100 км, са ситуирани голям брой забавни обекти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР