МОН и работодателите обединяват усилия и за популяризиране на нуждите

...
МОН и работодателите обединяват усилия и за популяризиране на нуждите
Коментари Харесай

МОН и работодателите обединяват усилия за нуждите на пазара на труда

МОН и работодателите сплотяват старания и за разпространение на потребностите на пазара на труда и възстановяване на координацията при взимането на стратегически решения в бранша. Това бе разисквано по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и Асоциацията на организациите на българските работодатели, оповестиха от пресцентъра на просветното ведомство.

Възстановяване работата на Съвета по висше обучение, в който влизат представители на университетските среди, бизнеса и ангажираните институциите, бе измежду разискваните тематики. Към момента активността му е блокирана като от години не са провеждани съвещания.

Нашето обучение е имало доста значими консултативни органи още от основаването на българското учебно заведение и българската просветителна система. Днес ние би трябвало да надграждаме положителните практики и да търсим оптимално необятен разговор при взимането на стратегически решения, акцентира министър Цоков.

Обсъдена бе значимостта и на регулярен разговор с бизнеса и в областта на междинното обучение. В тази връзка бе коментирано и сходни съвещателни органи да бъдат регламентирани в нормативната уредба, с цел да бъдат те институционализирани и да имат решенията им по-голяма тежест.

„ Най-важно е да обсъждаме взаимно всички въпроси в действен порядък и да взимаме решения, като отчитаме и потребностите и вероятностите на пазара на труда “, добави той.

МОН и работодателите ще си партнират и при разпространение потребностите напазара на труда. На уеб страницата на министерството ще се обособи секция, в която да се дава информация за пазара на труда. В нея регулярно ще се разгласяват данни от работодателите за това какви фрагменти се търсят в другите региони на страната, какво е заплащането и какво обучение се изисква за тях.

Представители на работодателските организации показаха като сериозен проблем пред тях неналичието на фрагменти. Те алармираха, че няма задоволителен интерес измежду кандидат-студентите към нужни за пазара на труда специалности като да вземем за пример инженерните, макар че заплащането в тях е високо. В същото време има по-голям интерес към специалности, при които реализацията е сложна, а заплащането по-ниско. Министър Цоков се ангажира да се работи взаимно за по-добро кариерно насочване и консултиране на учениците и техните родители при избор на бъдещи специалности. Това е правено към този момент по план, само че е належащо да се ускори фокусът в тази област като ще се разчита на съдействието на бизнеса, стана ясно по време на срещата.

В диалога участваха заместител министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Мариета Георгиева, шефът на дирекция „ Професионално обучение и образование “ в МОН Ваня Тивидошева и шефът на дирекция „ Висше обучение “ в МОН Галина Дреновска. Работодателите бяха показани на срещата от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, шефа „ Програми и планове “ в асоциацията Росица Стелиянова, Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата, Данко Калапиш от Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България, Станислав Попдончев и Светлана Дончева от Българската стопанска камара и Веселин Тодоров и Иван Захариев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР