Момиченцето, което беше родено под отломките на сграда в Сирия

...
Момиченцето, което беше родено под отломките на сграда в Сирия
Коментари Харесай

Ая – бебето, родено сред руини в Сирия, вече има дом


Момиченцето, което беше родено под отломките на постройка в Сирия след земетресението в понеделник, към този момент е в положително положение и си има име - Ая, което на арабски значи „ знак от Бога “, заяви Асошиейтед Прес.

След като родителите и всичките ѝ братя и сестри починаха в резултат на земетресението, нейният прародител Салах ал-Бадран ще я вземе при себе си, когато бъде изписана от болничното заведение. Той и фамилията му съумяват да се спасят от земетресението, само че къщата им в северозападния сирийски град Джендерис е разрушена. Сега фамилията живее в палатка.

„ След земетресението никой не е в положение да живее в къщата или в постройката си. Само 10% от постройките тук са безвредни за живеене, а останалите са негодни “, споделя той за АП.

Ая е открита в Джендерис повече от 10 часа след първото земетресение. Докато копаят през отломките на пететажната жилищна постройка, спасителите се натъкват на бебето, което към момента е обвързвано с пъпна шнур с майка си. За жал, майката и бащата на Ая умират под руините, както и четирите ѝ братя и сестри.

Вероятно майката е родила момиченцето и е умряла няколко часа преди да бъдат открити. Това сподели доктор Хани Мааруф от болничното заведение в Африн. „ Нарекохме я Ая, с цел да спрем да я назоваваме новородено бебе “, сподели Мааруф. Състоянието ѝ се усъвършенства с всеки минал ден и няма увреждане на гръбначния дирек, каквито бяха първичните опасения, сподели той.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер в Сирия и Турция раздруса двете страни в понеделник. То съпостави стотици здания със земята и погреба над 21 000 души под отломките им. Ая е едно от многото деца, останали сирачета.

Въпреки че изминаха дни от земетресението, тук-там избавителните интервенции не престават. Така в петък, четири дни след нещастието, бяха избавени няколко оживели, измежду които и 10-годишно момче дружно с майка си след 90 часа престой под руините в южната част на Турция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР