Момиче се разхожда по плаж в Британска Колумбия на брега

...
Момиче се разхожда по плаж в Британска Колумбия на брега
Коментари Харесай

Сериен убиец, НЛО, цунами? Мистерията с плаващите крака в Канада

Момиче се разхожда по плаж в Британска Колумбия на брега на Тихия океан, когато намира мъжка маратонка. Щом надниква в нея, открива, че вътре има остатъци от човешки крайник. Оттогава голям брой крака са появяват изхвърлени на брега. Полицията стартира следствие на мистериозните находки.

Каква е историята зад злокобните открития? Съществуват редица теории за това на кого принадлежат крайниците и за какво са там.

Мистерията с краката в обувки около морето Салиш ражда десетки притеснителни теории. Медиите ускоряват интереса с редица шокиращи догатки. Сред теориите са, че нечовечен сериен палач върлува в покрайнината, мястото е под контрола на извънземни, даже вещерство е намесено в догатките. Истината се оказва доста по-различна.

Who has heard of the Salish Sea human foot discoveries?
— Crime Viral (@CrimeViral)
Има някои неща, които в никакъв случай не желаете да споменавате, когато се пробвате да продадете къща на плажа: цунами, вреди от соления вятър, опцията, колкото и далечна да е, акулите да отхапят част от вас, или несъмнено, че в близост са открити десетки откъснати крайници, написа gizmodo.

През 2007 година 11 крайници са били изхвърлени по продължение на бреговата линия. Повечето от тях били обути в маратонки. В нито един от случаите не са открити останалите елементи от тялото на покойниците.

Първата находка



Първото злокобното изобретение е направено от 12-годишна туристка на 20 август 2007 година. Момичето подвига синьо-червена маратонка на плажа, размер 12 и вижда чорап в нея. Тя отворя обувката, очаквайки да откри рак или буца пясък, вместо това там се появява мъжки крайник. Маратонката със злокобната находка била от марка, която била публикувана главно в Индия през 2003 година, станало ясно, откакто почнало следствие от полицията. Детективите безрезултатно пробват да отговорят на въпроса коя е жертвата, по какъв начин е умряла и за какво.

Главоблъсканицата се заплита още повече единствено шест дни по-късно. Тогава на близкия остров Габриола, близо до мястото, на което е открит първият крайник, е открит втори. Той също е прикрит в маратонка с размер 12. Логично е полицията да допусна, че двата крайника принадлежат на един и същи човек, само че, уви, това се оказало неверно съмнение. Вторият крайник бил на напълно друг човек. Това, което свързвало случаите, било, че други елементи от телата на хипотетичните жертви на закононарушение, не били открити.

Полицията е изумена

„ Откриването на два крайници, принадлежащи на разнообразни хора, за толкоз къс интервал от време, е съмнително ”, споделя Гари Кокс от Кралската канадска конна полиция пред Vancouver Sun.

„ Намирането на един крайник е като милион към едно, само че намирането на два, е полуда ”, добавя Кокс.

След първите две открития, стартират постоянно да се получават сигнали за открити още крака, част от които към момента носещи обувки. Най-много крайници били открити през август същата година, само че се оповестява за открития и през ноември, декември и февруари идната година. Нямало периодичност, през която се появявали, нямало и връзка с моделите на приливи и отливи. Единственото, което полицията допуска в тази ситуация, е, че евентуално топлите дни и множеството хора, които се разхождат по плажа по това време, са повода за по-големият брой находки.



През идващите 12 години броя на откритите крайници, изхвърлени в региона, набъбва до 15. Голяма част от тях са открити на брега в региона към остров Ванкувър, мрежа от водни пътища, наречена Салишко море. Още шест крайника са открити оттатък границата на Съединени американски щати, в южния завършек на морето. С изключение на един крайник, който носел остарели туристически обувки, всички те били обути в маратонки.

Медийните спекулации по това време са голям брой. Все повече изявления оповестяват, че в региона на канадските плажове върлува сериен палач.

Със славата на мистерията шегаджии стартират да пълнят обувки с пилешки кости или с кучешки лапи и ги разпръсквали по канадските крайбрежия.

Частично пояснение

Три от крайниците са разпознати и следствието на полицията изрично потвърждава, че става въпрос за гибел по естествени аргументи. Те принадлежали на локални хора, за които се е считало, че сами са лишили живота си. Това изяснява част от случаите, само че останалите продължавали да будят безпокойствие.

Полицията получава стотици позвънявания от хора, които имат разнообразни версии за мистерията. Разтревожени жители допускат даже, че на дъното на океана има контейнери с остатъци от мигранти. Своята помощ в следствието оферират даже екстрасенси.

Разследването

Основната компликация в следствието на мистериозните находки било идентифицирането, поради резултата на околната среда върху телесната тъкан. Заради дългия престой в солената океанска вода и дефицита на О2, в тъканта са се натрупали адипоцери – восъчно вещество, сходно на сапуна.

Адипоцерите се натрупват в тела, които са изложени на бактерии, само че не и на въздух. Анаеробните бактерии обработват мастната тъкан и основават адипоцери. Това изкривява характерностите на тъканта. Властите съумяват да разпознават някои от притежателите на краката посредством ДНК разбори, само че за останалите могат единствено да гадаят пола и възрастта по размера на крайници и типа на обувката, в случай че има такава.



Също по този начин било мъчно да се разбере от кое място и по кое време са били откъснати краката. Много разнообразни течения приключват край крайбрежията на Вашингтон и Британска Колумбия, а поради студения океан и адипоцери, никой не може да каже какъв брой време са престояли във водата. Възможно било някои от тях да плават там години, даже десетилетия, преди да бъдат изхвърлени на плажа.

Чрез ДНК експертиза девет от краката на седем изчезнали хора са открити. Най-дълго изчезналият човек е липсващ през 1985 година, неговият крайник в туристическа обувка е открит през 2011 година В един от последните случаи кракът на млад мъж, липсващ през 2016 година е открит изхвърлен на остров Пюджет Саунд през 2019 година

Теориите на учените

Една от теориите за откритите крайници гласи, че те са благосъстоятелност на хора, починали в огромно цунами, заляло крайбрежията през 2004 година. Детективите са склонни да имат вяра значително на тази версия, защото нито един от моделите обувки не е бил създаден след 2004 година Тази доктрина обаче има слаба страна - въпреки всичко трима от притежателите на крайниците са разпознати и са избрани като локални поданици, които не са жертви на цунами.

Самолетна злополука

Друга версия чии са краката и за какво са във водата, е обвързвана със самолетна злополука, станала на близкия остров.

Психолозите със свое пояснение

Психолозите имат напълно друго пояснение. Въпреки че откритите човешки елементи са факт, те евентуално са открити в резултат на нервността, която превзема локалните, след откриването на първите няколко крайника. Хората евентуално са били по-склонни да търсят такива остатъци.  А и локалната преса е била по-склонна да рапортува за следващия тайнствен случай на крайник, в сравнение с за която и да била друга част от човешко тяло, открита на плажа.

Най-разумното пояснение

Изследователи открили, че в случай че човешкото тяло прекара повече време във вода, то се разпада на части на избрани по-слаби места. Глезените и китките са точно тези точки, безапелационни са учените. Освен това нито по един от откритите крайници не са открити следи от отрязване или друга насилствена интервенция. Те по-скоро са се разложили.

А повода да плават е обвързвана и с типа обувки, с които са открити, точно маратонките. Моделите, с които са били обути крайниците, били направени от олекотени материали и характерна пяна на подметката, което допуска, че след отделянето от тялото, кракът ще е по-склонен да плава и по този начин да бъде изхвърлен на брега, до момента в който тялото продължава да лежи на дъното на океана.

Но за какво на едно и също място

Защо краката са открити на почти едно и също място на брега на морето Салиш? Обяснение дава Паркър Макрийди - професор по океанография във Вашингтонския университет. Той създава триизмерни компютърни модели. Чрез тях той потвърждава, че точно Салишкото море има няколко удобни фактора, измежду които течения, вятър, температура на водата и географска специфичност, които безусловно улавят крайниците и ги изхвърлят на брега.

Учените са безапелационни, че зад една толкоз огромна тайнственост, от време на време може да се крие едно най-обикновено пояснение.

Още от създателя:

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР