Моментално се появиха коментари, че това е краят на Гешев. Дали? Вечерта

...
Моментално се появиха коментари, че това е краят на Гешев. Дали? Вечерта
Коментари Харесай

Иван Гешев след обвиненията на конгресмена Уорън Дейвидсън: Оставка или война?

Моментално се появиха мнения, че това е краят на Гешев.

 

Дали?

 

Вечерта и нощта на 23 против 24 декември основният обвинител на България е провел голям брой значими диалози с тези, които го сложиха на този пост, за това, по какъв начин да реагира на американските подозрения и обвинявания. Според източници от ГЕРБ най-дълъг е бил диалогът му с Бойко Борисов.

 

Как? Как да се измъкне Гешев от тресавището, което се готви да го погълне? Този въпрос е екзистенциален освен за него, само че също за Борисов и неговото обграждане. Макар в някои кръгове да се приказва от дълго време, че точно някогашният министър председател е дал на американците много компромати, засягащи Гешев. Логично е – Борисов е спасявал себе си.

 

Гешев няма да подаде оставка. Той знае, че направи ли го, идващото, което ще се случи с него, е да стартират следствия и да му бъдат повдигнати обвинявания. Знае и за какви действия. Затова ще се бори със зъби и нокти да резервира поста, с цел да оцелее. Гешев знае какво е сторил на доста хора, техните фамилии и бизнеса им и това ще го държи безсънен нощем дълго време…

 

Ще станем очевидци на нова ПР-акция в спасяването на Гешев. Това обаче ще е мъка. Политиците и партиите, които до момента го бранеха с голи гърди, както се споделя, ще го изоставят, тъй като да са до него в подобен миг не е по никакъв начин добре за тях.

 

Освен това на всички е до болежка ясно следното за прокуратурата на Гешев:

 

1. Обвинението постоянно е било против промените в прокуратурата, като вместо това се опитваше да резервира и да разшири необятните й пълномощия. Говорим за правата, които разрешават да се намесва във всеки бизнес с " тлъста " порция, сякаш в полза на " страна " или да се оспорва собствеността върху някакво печелившо дружество, в полза на същата " страна ". От Цацаров насам прокуратурата се занимава основно с това, в унисон с апетитите на Борисов и кръгът към него. В това отношение бяха подценени всички рекомендации на Брюксел.

 

2. На хартия прокуратурата извършва функционалностите си „ за отбрана на правата и свободите на индивида ” Но действително пази ползите на избрани гръгове, от дълго време известни като „ задкулисие “.

 

3. Прокуратурата съществува и работи като една архаична конструкция. Парадоксално, само че основният проблем е организацията на самата прокуратура. И макар че дълги години интернационалните институции обръщат внимание на значимостта от осъществяване на промени в това отношение, те не се случват и до през днешния ден.

 

4. Гешев и прокуратурата разчитат на тяхната статистика, а не на позитивни обществени резултати, основани на истината. Плячката би трябвало да се придобие непременно, а " неприятните " да бъдат упрекнати във всички грехове. Затова публичното доверие към обвиняването варира сред 6, 8 до 12 на 100. При състояние, че като цяло доста жители се съмняват в действителните социологически данни… Защото манипулирането на статистическите индикатори за е процедура от години. В същото време подозренията за хиляди корумпирани политици и управленци порастват.

 

5. " Информацията се филтрира! " Пред обществото се приказват и настояват неща, които действителният живот опровергава непрекъснато. Гешев и до през днешния ден брани профилираната прокуратура и съд, само че те се оказаха бухалки в ръцете на корумпирана власт и кръгове.

 

6. Неспособност за осъществяване на интервенция „ Чисти ръце “ даже в най-повърхностен вид. За пречистване на корупцията в редиците на самата прокуратура да не приказваме. Този принцип е надълбоко затвърден в корпоративната просвета на обвиняването и в самия Гешев. Той/те не се отхвърлят от своето. Следователно подкупен министър министър председател, върховен прокурор и прочие е безспорна причинност на затворената система. И това е единствено върхът на корупционния айсберг.

 

Моментът е сериозен: ще понечат ли политически кръгове да избавят Иван Гешев? Ще чуем ли „ аргументът “, че българското законодателство не се въздейства от външни фактори, пък били те от Съединени американски щати и Брюксел?

 

По Коледа се случват чудеса. Това, което не съумяха, не посмяха и не пожелаха да свършат политиците ни, е на път да задейства/стимулира някой в далечна Америка. Не, не тъй като там са загрижени извънредно доста за нас, а тъй като са загрижени за демократичния свят, към който ние сякаш принадлежим. Затова Гешев е избран от конгресмена Уорън Дейвидсън като опасност за сътрудниците в НАТО и Европейски Съюз.

 

Време е виковете на десетки хиляди българи от митингите на 2020 година за оставка на Гешев да се случат. Би било заслужено. Това не е принуда или възмездие за претърпени ужаси, с помощта на модела „ Гешев “, а правдивост.

 

Толкова е просто. И нищо персонално.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР