Момчиловци. Символична първа копка на демонстрационна мандра Момчиловци – Брайт

...
Момчиловци. Символична първа копка на демонстрационна мандра Момчиловци – Брайт
Коментари Харесай

Смолян: Демонстрационна българо-китайска ферма за млечни продукти ще заработи в Момчиловци

Момчиловци. Символична първа копка на демонстрационна мандра „ Момчиловци – Брайт " бе направена през днешния ден в околност над родопското село. Инвестицията е българо-китайска, като се чака тя да отвори порти идното лято.
На формалната гала, която е част от празничната стратегия на Международния фестивал на киселото мляко в Момчиловци участваха представители на китайската компания Брайт дейри, която създава мляко с името на селото в Шанхай, зам.-министърът на туризма Любен Кънев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Момчиловци Сийка Суркова, зам.-областният шеф Владимир Гърбелов, Иван Тодоров-председател на Българския център за вложения, туризъм и развиване в Китай. По остаряла традиция те разрушиха по бутилка шампанско в кофата на багера, който направи първата копка. Това оповестиха уредниците на Международния фестивал.
Мандрата ще бъде построена като профилирано животновъдно дружество за произвеждане на мляко, вид плантация за оборно пасищно развъждане на крави. Предвижда се построяването на постройката да е на повърхност 285 кв.м., като са проектирани боксове за 40 крави, родилни такива, както за мъжки и женски телета. ще се отглеждат най-вече животни от породата българско родопско говедо.
Инвеститорите показаха убеждението си, че новата мандра ще се радва на огромен интерес от туристи от страната и чужбина. А чистата природа е още един плюс за подобряването на качеството на продукта. Всеки клиент на мандрата ще може да види по какъв начин се създава по достоверен метод кисело мляко и обичайни млечни артикули. Ще има опция и да си закупи от екологичните артикули на фермата.
Китайските посетители през днешния ден също имаха опция персонално да опитат обичайни мляко, сирене и кашкавал- локално произвеждане от Момчиловци.
Миналата година по време на Третия фестивал на киселото мляко представителите на китайската компания и българските домакини, оставиха обръщение за идните генерации. Капсулата на времето ще бъде сложена в основите на постройката на новата плантация.
Пред гостите от азиатската страна ръководителят на Българския център за вложения, туризъм и развиване в Китай Иван Тодоров даде доста висока оценка на взаимния план.

„ В момента България има голямо изгода от това, което се случва в Момчиловци, защото марката България не е прочут толкоз в Китай, колкото Момчиловци. Чрез името Момчиловци ще създадем по този начин, че още повече да се разпространява нашата страна. Нашата цел е посредством марката Момчиловци, която е токова известна марка в Китай, да разпространяваме България. Защото всеки китаец знае Момчиловци, тъй като млякото с това име стои на рафтовете на всеки един магазин в Китай “, сподели още Тодоров.

Кметът на Момчиловци също изрази оптимистична прогноза за развиването на мандрата и туризма в селото. „ Основата я имаме, имаме ресурсите, остава да надграждане ида посрещаме от ден на ден туристи “, сподели още тя.

Предвидената инвестиция китайската компания и Българския център за вложения, туризъм и развиване в Китай, все още е почти 200 хил.евро, само че се чака средствата, които ще се вложат в новата демонстрационна мандра, да набъбнат доста.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР