Момчиловци. Киселото мляко, чистият въздух, изворната вода и отрицателната йонизация

...
Момчиловци. Киселото мляко, чистият въздух, изворната вода и отрицателната йонизация
Коментари Харесай

Смолян: Киселото мляко, чистият въздух и отрицателната йонизация на въздуха, са едни от основните фактори за дълголетие в Родопите

Момчиловци. Киселото мляко, чистият въздух, изворната вода и негативната йонизация на въздуха, са едни от главните фактори за дългоденствие в Родопите. Този извод се оформи по време на провелия се семинар „ Здраве и дългоденствие “ в Момчиловци, който съпътства фестивалната стратегия, оповестиха уредниците . Лектори бяха проф. доктор Игнат Игнатов, шеф на Научноизследователски център по здравна биофизика, проф.д-р днт Алберт Кръстанов, учител в Института по хранителни технологии в Пловдив и доктор Никола Петров, шеф на НАО „ Рожен “.
„ За да презареди човек, на всеки шест месеца би трябвало да прекарва по две седмици в Родопите “. Това сподели при откриването на форума ръководителят на Българския център за вложения, туризъм и развиване в Китай Иван Тодоров
Проф. доктор Игнат Игнатов срещна присъстващите посетители от Китай и страната ни с направено проучване на факторите за здраве и дългоденствие в Община Смолян и Родопите. „ Тази зона е известна с планинската вода, киселото мляко и по-високото надморско равнище (над 1000 м надморското ниво). Киселото мляко е присъща храна за Родопите. Природната планинска вода е изследвана от разнообразни български планински извори за интервала 2010-2018 година През 1910 година в България са живеели 2067 столетници от 4 337 513 поданици. Това са 477 столетника на милион. Най-много от тези хора са живеели в Родопите. Това са най-вече столетници в Европа “, уточни той.
„ Българският академик Стамен Григоров намира характерната Lactobacillus bacteria, която е обвързвана с ферментацията на българското кисело мляко. Заинтересован от откритието на Григоров, Нобеловият лауреат Иля Мечников при започване на XX век отбелязва, че в България живеят най-вече хора над 100 година по отношение на 36 страни в проучването. Той смята, че това е непосредствено обвързвано с използването на българско кисело мляко “, сподели още проф. доктор Игнат Игнатов. Той бе безапелационен, че наднорменото тегло и неприятните страсти са врагове на дълголетието. „ За това на никое място няма да срещнете озлобен и пълен столетник “, сподели пред присъстващите ученият.
От своя страна проф. Алберт Кръстанов приказва за качествата на киселото мляко. Уникалността и българската горделивост е закваската, която се е образувала с хилядолетия. Според БДС кисело мляко би трябвало да съдържа единствено мляко и закваска, само че последни проучвания демонстрират, че 60% от млечните артикули на пазара не съдържат мляко. За да се получи кисело мляко е належащо да протече млечно-кисела ферментация, уточни професорът. „ Основните микроорганизми, които вземат участие в процеса, са два: lactobacillicus bulgaricus и streptococcus thermophilus. При неналичието на една от тях киселото мляко губи своите качества и по-скоро се трансформира в елементарна храна, в сравнение с здравословна “, сподели още проф. Кръстанов.
Друг благоприятстващ дълголетието фактор дълголетието и човешкото здраве е негативната йонизация на въздуха. За нея приказва шефът на Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “. Според него най-наситен с негативни йони е въздухът в регионите с вековни гори, водопади, огромни водни площи, а минимум в затворени пространства, офиси и места, където работят климатици. Най-много негативни йони във въздуха в планинските региони има заран и по здрач. Наличието им благоприятства за нарасналата жизнеспособност на организма. Предстои да бъдат направени детайлни проучвания по тематиката. Това става с помощта на закупения скоро от Община Смолян и възложен на Обсерваторията, профилиран апарат за замерване на негативната йонизация на въздуха.
Преди научната част китайските посетители се разходиха по Пътеката на дълголетието. Там те получиха Сертификати за дългоденствие, които им бяха връчени от кмета на Момчиловци Сийка Суркова и Иван Тодоров-председател на Българския център за вложения, туризъм и развиване в Китай.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР